Város 2018. 06. 05.

„Miért most kellett?”: válaszok a felnyitható híd felújítása körüli legnagyobb kérdésekre

A Szlovák Útkezelő Vállalat június elsején megkezdte a közel 50 éves felnyitható híd felújítását. Az első napok jelentős torlódással jártak az Erzsébet-szigeten, amivel kapcsolatban rengeteg komáromi (és környékbeli) lakos az elégedetlenségét fejezte ki. A Komáromi Városi Hivatal közleményben igyekszik kicsit lehűteni a kedélyeket és választ adni a felújítással kapcsolatos legnagyobb kérdésekre. 

A híd egy fontos tranzitútvonal része, amelyről a Szlovák Útkezelő Vállalat – nem a város – gondoskodik. A felújítási munkákat az általuk lefolytatott közbeszerzés alapján a Strabag kft. végzi. A munkát június elsején kezdték, az engedélyezés szerint maximálisan 8 hétig fog tartani. A kivitelező elmondása szerint a munka 4 hét alatt is elvégezhető, amennyiben az időjárási körülmények engedik. A város több tárgyaláson határozottan kérte az út kezelőjét és a kivitelezőt, hogy a lehető leggyorsabban végezzék el a munkát.

A felújítás során cserélik az aszfaltréteget, amelybe egy speciális acélszerkezetet helyeznek, hogy a híd a felnyitáskor is elbírja az aszfalt súlyát. A tereléssel kapcsolatos terveket a kivitelező cég kérésére egy közlekedési mérnök készítette, amit a közlekedésrendészet hagyott jóvá; ebbe a városnak minimális beleszólása volt. A tárgyalásokon Komárom város többször jelezte, hogy két szempontot fontos figyelembe venni, a déli oldalra munkába járók miatt néhány buszszolgáltató kivételt kapott, azonban a nagyobb buszok és a teherautók 3,5 tonna felett nem járhatnak át a szigeten. Ugyancsak fontos szempont az Erzsébet-sziget terhelése is, mivel az útviszonyok nem megfelelőek ilyen nagymértékű áthaladó forgalom kezelésére.

Hatalmas volt a torlódás az Erzsébet-szigeten a felújítás első napján (fotó: Nikolett B.)

A város jelezte aggályait azzal kapcsolatosan is, hogy a nyári szezon elején kezdődik a munka. Felvetődött a felújítás csúsztatásának lehetősége is az új Duna-híd elkészültéig. A szakemberek szerint azonban az augusztusban 50 éves híd állapota már most szükségessé teszi a felújítást, és a közeljövőben további fontos szakaszokat kell még javítani. A júniusi időpont okai kapcsán a hosszú engedélyezési folyamatra hivatkoznak, mivel az két megyét is érint az ideiglenes közlekedési táblák kihelyezése okán. Az időpont választása és a terelés kijelölésének módja a Szlovák Útkezelő Vállalat és a kivitelező kezében volt.

A lezárás első napja jelentős torlódást eredményezett, amit további tényezők fokoztak. A közlekedési jelzések kihelyezése (melyet a kivitelező irányított) nem volt zavartalan, számos helyen pontatlan információ jelent meg a korlátozásokkal kapcsolatosan, de akadt több olyan buszos is, akik hamis táblák készítésével próbálták megkerülni a tiltást.
A városi hivatal több helyen az információ-szolgáltatással próbálta enyhíteni a terhelést, hogy a lehető legtöbben kerüljék a komáromi átkelést. A napi útinform szolgálata mellett a navigációs rendszerek kezelőihez is eljutott a lezárással kapcsolatos információ. A városi rendőrség is aktívan segíti a forgalom irányítását.

A felújítás alatt ajánlott csak a legindokoltabb esetben útnak indulni. Ajánlott kerülni a reggeli és délutáni csúcsot, Győr (Hegyeshalom) irányában a vámosszabadi és medvei átkelést választani, amerre zavartalan a forgalom. Budapest fele indulva javallott Párkánynál átlépni a határt, mivel az M1-es autópályán is nagy torlódások vannak, szintén felújítások miatt.

A hídon való átkelésnél a kerékpáros forgalom engedélyezett, de a robogót és motorkerékpárt áttolva is időt nyerhetünk. Az illetékes szervek a lakosok türelmét és megértését kérik, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a felnyitható híd biztonságosabb lehessen és bírja az egyre nagyobb terhelést. Egyes mérések szerint naponta 6-7 ezer jármű halad rajta át, s ez a szám is fokozottan növekszik.