Kultúra 2017. 04. 20.

Nem szeretjük a műsort, mégis sokat nézzük a TV-t

Annak ellenére, hogy minden második ember elégedetlen a TV-csatornák műsorkínálatával, a többség átlagosan legalább 2 órát mégis a TV előtt tölt naponta, majdnem minden ötödik embernél pedig szinte egész nap megy a tévé – derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb felméréséből*.

Ráadásul tízből négy háztartásban két darab tévékészülék van, minden harmadikban pedig háromnál is több. A rekordot Békés és Zala megye tartja, ott az otthonok kétharmadában négynél is több tévé van. Komárom-Esztergom megyében minden második háztartásban egy televízió a jellemző. Az online adások, a sorozatok, a filmek és a híradók továbbra is a legnézettebb műsorok.

TV – mi, mennyi, miért?
A felmérés rámutatott, hogy tízből négy magyar háztartásban kettő, minden harmadikban pedig vagy egy vagy háromnál is több TV van. Komárom-Esztergom nincs olyan háztartás, ahol ne lenne tévé, az otthonok felében egy készülék a jellemző. Az országban a legelterjedtebbek a LED vagy OLED, illetve a hagyományos tévék, az Ultra HD készülékek egyelőre elenyésző számban vannak jelen hazánkban. Az országos átlaghoz hasonlóan Komárom-Esztergom megyében a hagyományos katódcsöves készülékek a leggyakoribbak, közel háromszor annyi van belőlük a megyében, mint LED TV.

Okos legyen vagy ne?
Az okostelefonok és kütyük gyors terjedése ellenére okostévék a hazai háztartások alig több mint 13%-ában vannak csak. Sőt, ezek a készülékek háromszor népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében. Akinek azonban mégis van, az az Euronics felmérése szerint az internetkapcsolatot használja ki leginkább. A legtöbb smart TV a fővárosban és Pest megyében van, a Komárom-Esztergom megyei lakók 20%-a rendelkezik okostévével.

Sokat ülünk a TV előtt
A magyar lakosság mindössze 10%-a állította, hogy nem néz tévét, a többség (78%) viszont legalább 1-2 órát a tévé előtt ül, 16%-uknál szinte egész nap be van kapcsolva a készülék. Minél idősebbek vagyunk, annál többet tévézünk, a Komárom-Esztergom megyeiek többsége napi 1-3 órát nézi a tévét.  A férfiak a filmek után a sportműsorokat és a híradót követik leginkább, a nők számára elsők a sorozatok, aztán jöhetnek csak a filmek vagy a híradó. A reggeli beszélgetős műsorokat nézik a legkevesebben az országban. Komárom-Esztergom megyében a híradót kedvelik a legtöbben (80%), közel kétszer annyian, mint a sorozatokat vagy a filmeket.

*A felmérés 1433 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2017 áprilisában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Szólj hozzá!