Mix 2018. 10. 24.

„Népi játékok – Készítsd magad!”

A komáromi Pozsonyi úti Műszaki Szakközépiskola alkotóműhely formájában jelenleg az alapiskolás tanulók élménytanulásának helyszíne. Itt kerül megrendezésre a „Népi játékok – Készítsd magad!” rendezvény.

Bár a népművészetet a nemzeti kultúra egyik alappillérjének tartjuk, ma már csak nagyon kevesen foglalkoznak hagyományos népi kézművességgel. Több kézműves foglalkozás kihalóban van, vagy már ki is halt. Ennek egyik fő oka az, hogy a fiatalok nem kerülnek kapcsolatba a népművészettel, a régi mesterségek művelőivel. Ha részt is vesznek valamilyen népművészettel kapcsolatos rendezvényen, annak általában passzív szemlélői csupán.

A projekt fő célja, hogy az alapiskolák tanulói új ismeretekre, jártasságokra és készségekre tegyenek szert a népi játékok készítése terén, ill. hogy ezeket az ismereteket a későbbiekben tovább bővíthessék különböző szakkörökön, szabadidős központokban, polgári társulásokban, vagy hódolhassanak egy új hobbinak a magánéletükben.

A környező alapiskolák aktív részvételével a projektben felélesztjük a régiónkra jellemző kézműves hagyományokat, ezáltal hozzájárulunk nemzeti identitásunk megőrzéséhez. A projektben való részvétel kedvezően befolyásolhatja az alapiskolás tanulók jövőbeli pályaorientációját is.

 

Ez a projekt Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával valósult meg.