Sport 2016. 02. 29.

Rubint Réka: „A sport olyan, mint a jó szex”

Február 27-én szombaton már déltől gyülekeztek a komáromi sportcsarnokban a lányok, hogy Őszi Denisza „enyhén” kimerítő bemelegítője után Rubint Rékával ugráljanak az alakreform jegyében.

A szombati nap a retro jegyében telt. Napközben az egészségért tehettek a környékbeliek, este pedig Zoltán Erika, Animal Cannibals és még jó pár hamisítatlan együttes segítségével idézhettük fel a régi idők legjobb muzsikáit. Az alakreform iránt érdeklődők és az esti retro hangulat jegyében megrendezett Wake Up-ot élvezők egy nap alatt kétszer is csordultig megtöltötték a Komáromi Sportcsarnokot. Az esti bulira más városokból is érkeztek bulizni vágyók, így több mint ezer ember szórakozhatott együtt idén is.

IMG_1041
Már déltől gyülekeztek a sportcsarnokban a lányok, – és egy-két bevállalósabb fiú is felbukkant a tömegben – hogy Őszi Denisza „enyhén” kimerítő bemelegítője után Rubint Rékával ugráljanak az alakreform jegyében. Dübörgött a retro, égtek a zsírpárnák és résztvevők százai izzadtak le már az első fél órában – nem hogy az azt követő másfél órában. Közel 450 aerobicozni vágyót vonzott az esemény, így a színpadot oldalról is körbeölelték a kis csapatok. Volt, hogy Réka lejött közénk, volt hogy a hangfalra feküdt fel, hogy mindenki lássa a helyes tartást. Egy dolog máig változatlan. Réka szakadatlanul kiabál: tartsd, nyújts, feszítsd! Hát, hogy mindenkit jól megdolgoztatott, az biztos.

IMG_0897
„Nem tudok olyan mozdulatot mutatni nektek, amit ne csinálnátok meg.” A több mint másfél órás kőkemény tréning után Réka egy lelkesítő beszéddel örvendeztetett meg minket. „Csak három percet kérek tőletek, aztán ígérem eltűnök.” – mondta nevetve a fitnesz ikon. „Mindennek rendesen kell nekifogni, mert különben csak önámítás az egész. Ugyanúgy, mint amikor valaki eljátssza, hogy szerelmes, közben meg a nagy fenét.” Ezután felidézte a Norbi betegségét érintő nehéz időszakot, hogy felhívja figyelmünket, a sport mekkora segítség lehet minden élethelyzetben.

IMG_0972

„A sport mindig ad, sosem vesz el, maximum pár kilót, azt meg ugye nem bánjuk.” – mondta mosolyogva. „Legyen az öröm, vagy bánat, a sport mindig csak hozzád tesz, és ezért az érzésért sportoljatok ti is! Engem is a sport és a futócipőm mentett meg az őrülettől, amikor az orvosok azt mondták, Norbinak tíz százalék esélye van a túlélésre. Lementem a Duna-partra és sírva-ordítva futottam. Szerintetek, ha antidepresszánsokat szedtem volna, vagy krémessel tömtem volna magam, segített volna? Biztosan nem. Utáltam volna magam, hiszen amikor nyeled le, már akkor utálod magad, nem? – ennél a pontnál azért többen egymásra néztünk, hogy mi azért önutálat nélkül szeretünk sütit enni.

Lementem a Duna-partra és sírva-ordítva futottam. Szerintetek, ha antidepresszánsokat szedtem volna, vagy krémessel tömtem volna magam, segített volna?

„A másik nagyon fontos dolog, hogy mindig azt sportoljatok, amihez épp kedvetek van! Ne mondja meg senki előre, hogy melyik nap hogyan eddz, hiszen honnan tudná bárki is, hogy téged mi fog feltölteni? Ha falat akarsz mászni, akkor tedd azt! Elvégre a sportot a szabadidődben űzöd, akkor hadd döntsd már el te, hogy miből szeretnél töltődni…”

Végül pedig az elhatározás és az önkritika fontosságát hangsúlyozta. „Motivációban és tanácsadásban szívesen segítek bárkinek, de más helyett nem lehet élni az életét, mindenkit nem lehet úgymond megmenteni. Bárki bármit el tud érni, csak akarat és elhatározás kell hozzá. Egyetlen egy dolog a fontos, hogy boldog legyél, és aki ezért tenni tud, az csakis te magad vagy. Rendet kell tenned a saját szobádban, a saját világodban! Például én ha benézek a Lara szobájába, elhányom magam. Olyan rendetlenség van, hogy megőrülök. Amikor meg kinyitom a saját szekrényemet? Hát, ugyanazt látom. Szerintetek? Ott a tükör. Ha egy pici önkritikát gyakorolunk, akkor bármin változtatni tudunk. Minden lépés egy lehetőség arra, hogy fejlődjünk.”

IMG_0880

Miután Réka minden érdeklődővel készített pár mosolygós képet, és kedélyesen elcsevegett a rajongókkal, mi is elcsíptük őt pár mondat erejéig:

 • Sosem rekedsz be ennyi kiabálás és éneklés után?
  Nem, nem szoktam berekedni. Nyilván a mikrofon is sokat segít ebben, meg szerintem már a hangszálaim is hozzászoktak és megedződtek a kiabáláshoz.
 • Előfordul, hogy nincs kedved már színpadra állni és tornázni?
  Olyan van, hogy nehezebben tudom magam feltornázni arra az energiaszintre, ahonnan ez az egész robban. Ez általában az intenzív időszakban fordul elő. Ha egy hétvége alatt hat fellépést kell abszolválnom, a nap utolsó tornájára már nyilván elfáradok picit. Ám amint belépek a telt házas csarnokba, és meglátom a sok csillogó szempárt, az energiák ismét felszabadulnak. Ahogy megszólal a zene, feltöltődök én is.

IMG_1015

 • Van valami tipped arra, hogy a kemény edzéstől kieresedett kezet elkerüljük?
  Ez az edzés típusán és a genetikán egyaránt múlik. Ez valójában a kemény sport hozadéka. Nekem is szokták mondani, hogy milyen eres a kezem. Ha egy embernek a kezén látszik a munka, az lehet, hogy esztétikailag ugyan nem szép, de mindaz, ami mögötte van, példaértékű.
 • A Felvidék Szépe zsűritagjaként van favoritod?
  Folyamatosan követtem az eseményeket. Csak egyszer találkoztam a lányokkal a táborban, úgyhogy favoritom nincs, de megnyugtattam őket, hogy nem nézem szúrós szemmel az alakot. Nálam az összhatás a nyerő. A legfontosabb, hogy aki mindent visz, belülről ragyogjon, mert az életben is azzal fog előbbre jutni, ha testileg-lelkileg kiegyensúlyozott.

IMG_1026

 • Személyi edzéseket még vállalsz?
  Egy-két barátnőm van, aki bekapcsolódik a saját edzésprogramomba, de hivatásszerűen már nem vállalok. Személyi edzésre az jelentkezik, aki azt akarja, hogy kontrolláld és konkrétan vezesd az edzését. Ha valaki csak tanácsot kér, akkor viszont az a lényeg, hogy mit szeretne sportolni.
 • Hogy látod a gyerekeidet a jövőben?
  A szülői magatartás révén az egészséges életmód sejtszinten beleivódik a gyerekekbe. Teljesen természetes, hogy Update szerint esznek, és hogy sportolnak. Az édesapjuk teniszezik, én reggeli után elmegyek futni. Hogy ez a későbbiekben milyen szinten fog náluk megmaradni? Bizonyára megmarad, de nem erőltetem rájuk a hivatást ezzel kapcsolatban. Csak az a fontos, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek.

Milány Kincső 

1