Régió 2013. 09. 18.

Sikeresen pályáztak – Kerékpárút épül a Duna mentén

Újabb kerékpárút kiépítésére pályázott sikeresen Komárom, Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs, Karva és a pati Wellness szálloda. Ezzel a projekttel a Duna-parti községek rákapcsolódnak az Eurovelo 6 kerékpárútra, és reményeik szerint a térségben fellendül az idegenforgalom.

bicikli1

Minderről Banai Tóth Pál, Dunamocs polgármestere, valamint a projektben résztvevő községek polgármesterei tájékoztatták a sajtó képviselőit múlt héten pénteken.
A pályázat összértéke 2,2 millió euró, melyhez a projektben résztvevő községeknek 5 százalék önrésszel kell hozzájárulniuk, ami hozzávetőlegesen 110 ezer eurót tesz ki összesen. A pénteki tárgyaláson az önrész elosztásáról is tárgyaltak a polgármesterek, de ez ügyben még véglegesen nem döntöttek, hogy a fent említett összegből ki mennyit fog finanszírozni, mivel az egyes településeken erről testületi döntésnek kell születnie. Az Európai Uniós projekteknél utófinanszírozással kell számolni, ez annyit jelent, hogy a projekt kivitelezése után a pályázó – Komárom, Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs és Karva – községeknek kell fizetniük az egész összeget és majd az elszámolás után kapják vissza a befektetett összeget. A pályázatban érintett még a határ magyar oldalán Neszmély, Dunaalmás, Almásfüzitő illetve Oroszlány is, ahol tervdokumentáció készül.
A projektet a Területi Fejlesztési Ügynökség dolgozta ki, Dunamocs község pedig a lebonyolító szervezet. A tervezett bicikliút a Duna-parti töltésen fog futni, csak egyetlen községben, Dunaradványon halad majd a főút mentén, mivel itt nem tudták másképpen megoldani a kivitelezést. A projektben résztvevő községek polgármesterei nagyon bizakodóak a jövőre nézve és remélik, hogy az új kerékpárút még több turistát vonz majd a régióba, valamint a helyi lakosok is előszeretettel fogják használni a bicikliutat. A községek anyagi helyzetére nézve pedig várják azokat a vállalkozókat és szervezeteket, akik segíteni tudnának a szervezőknek az önrész finanszírozásában.
A pályázók kezében tehát már ott van az érvényes építkezési engedély, így már nincs más hátra, mint kiírni a közbeszerzést, amely körülbelül három hónapot vesz igénybe, majd 2014 tavaszán elkezdődhet a munka, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2014 nyarán már biztonságosan lekerekezhetünk Komáromból Karvára.
DELTA

Terkep1