Régió 2016. 09. 29.

A szülők házasélete már nem minta a fiataloknak

Októberben magyar nyelvű párkapcsolati tanácsadás indul felvidéki településeken.
A Felvidéki civil szervezetek és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége segítette életre hívni azt a családsegítő programsorozatot, melynek célja a párkapcsolati harmónia megteremtésének elsajátítása fiatalok, szülők és nagyszülők részvételével. Az interaktív foglalkozásokat hét felvidéki településen érhetik majd el az érdeklődők.

A párkapcsolati válságokat jobb megelőzni, mint a kialakulásuk után kezelni, a tüzet eloltani – vallják azok a szakemberek, akik októbertől márciusig, hét felvidéki településen tartanak magyar nyelvű család és párkapcsolat-segítő programokat. A szakpszichológusból és a párkapcsolati tanácsadóból álló csapat Dunaszerdahelyen, Marcelházán, Füleken, Komáromban, Somorján, Búcson és a Pelsőci régióban tart interaktív foglalkozásokat fiatal felnőtteknek, szülőknek és nagyszülőknek. Minden településen öt alkalommal, havonta egyszer vehetnek részt az érdeklődők a hétköznapi helyzeteket elemző, szituációs gyakorlatokban bővelkedő rendezvényeken.

A szakértői csoport vezetője, Süll Tamás, ifjúsági és egyetemi tanácsadó, lelkész elmondta, hogy egy szomorú eredménnyel záruló felmérés adta az ötletet a családsegítő projekt elindításához. A felvidéki ifjúság körében végzett kutatásából kiderült, hogy a fiatalok 90 százaléka nem tud megnevezni a környezetéből olyan párkapcsolati mintát, amelyet pozitív példaként tudna hasznosítani a saját életében. Ez azt jelenti, hogy a szülők többsége nem képes megismertetni gyermekét a konfliktusok megelőzésének és a harmonikus együttélés megteremtésének sikeres megoldásaival. A szakember szerint a házasság egy életre köttetik, és abban minden családtag szeretetben, biztonságban él. Amennyiben a fiataloknak nem ez a „házasságélményük”, alternatív, legtöbb esetben labilis együttélési formák felé fordulnak. Ez a ma már tendenciának nevezhető jelenség egyénre és társadalomra egyaránt káros következményekkel jár. Süll Tamás és Ujpál Emőke a foglalkozásokon azt mutatja meg a résztvevőknek, hogyan lehet megfelelő önismerettel, az elvárások és vállalások egyeztetésével és nem utolsó sorban az egymásra figyelő kommunikációval a párkapcsolati, családi harmóniát megteremteni, évtizedeken át fenntartani.

Süll Tamás lapunknak elmondta: az öt alkalmas tréninget különböző korosztályok számára fogják megtartani (16-19 évesek, 20-35 évesek, 36-50 évesek és az 50 fölötti korosztály). Az egyes csoportfoglalkozásokon minimum 6, maximum 24 fő vehet részt. A foglalkozásokra várják a párokat, házastársakat is, de bárki jöhet egyedül is, mert a tréning nem a kiscsoportos foglalkozásokra épül. A résztvevők 2 előadást hallgathatnak meg (egyet Süll Tamástól és egyet Újpál Emőkétől); ezt követően interaktív önismereti teszteket töltenek ki, hogy jobban megismerhessék önmagukat, a saját reakcióikat; majd kiscsoportokban foglalkoznak a következő témákkal: önértékelés, nemi élet, elköteleződés, család és karrier, krízisek, stb.

A családsegítő projekt kilenc felvidéki civil szervezet, a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a FEMIT (Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás), a Szövetség a Közös Célokért, a Diakónia Központ, a Carissimi, a KUCKÓ, a VITA HUMANA, a Kultúráért és Turizmusért Polgári Társulás, a Pro LE-TI, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége példás összefogásának eredménye.

Első helyszínek és időpontok:

 • Komárom: 2016. október. 05. 14.30 – 18.00 óra között
  Helyszín: Révkomáromi Selye János Gimnázium, Király püspök u. 5.
 • Búcs: 2016. október. 21. 18.00-21.30 óra között
  Helyszín: Katona Mihály Alapiskola, Fő utca 503.
 • Dunaszerdahely: 2016. október. 22. 9.00-12.30 óra között
  Helyszín: Ružový háj 937/47.
 • Somorja: 2016. október. 22. 15.00-18.30 óra között
  Helyszín: Csemadok ház, Iskola utca 37.
 • Marcelháza: 2016. október. 26. 18.00-21.30 óra között
  Helyszín: Református Egyház Közösségi terme, Fő út 130.
 • Pelsőci régió: 2016. október. 29. 9.00-12.30 óra és 15.00-18.30 között
  Helyszín: Gömörhorka, Nyugdíjasklub (a Községi Hivatal mögötti épület)
 • Fülek: 2016. október. 30. 9.00-12.30 óra és 15.00-18.30 között
  Helyszín: Magyar Közösségi Ház, Madách utca 5.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!
Jelentkezés és további információ: Győri Margit, Mobil: +421 915 727 613

plakat