Kultúra 2018. 11. 22.

Teltházas gálaesten adták át az idei Harmónia zenei díjakat

2018. november 17-én, szombaton egy teltházas gálaest keretén belül adták át az idei Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj-akat. A naszvadi kultúrházban megrendezett díjátadón összesen 6 kategóriában hirdettek győztest. A Harmónia-díj weboldalán és Facebook oldalán pedig mindez élőben is követhető volt.

A Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat 2011-ben alapította a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete valamint Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró. Az alapítók régi adósságukat törlesztették azzal, hogy a díjátadó az idei évben Naszvadon kapott helyet, hiszen a díj gondolata a nagyközségben fogant, az első ösztönzések, biztató szavak és támogatások is Naszvadhoz köthetők, továbbá a település közössége lélekben magáénak érzi a kezdeményezést.

A Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2018-as évfolyamának díjazottjai a következők voltak:

  • Harmónia életműdíj: Kazán József
  • Az év komolyzenei előadóművésze: Skuta Miklós
  • Az év komolyzenei előadóművésze: Tóbisz Titusz
  • Az év világzenei előadóművésze: Madarász András
  • Az év hagyományőrző népi zenekara: Buzitai Citerazenekar
  • Az év könnyűzenei együttese: HistóRia

A november 17-én 19 órától megrendezett gálaműsort Szvrcsek Anita és Jakubecz László vezették. Az eseményen emellett korábbi Harmónia-díjasok, illetve valamilyen szempontból sikeres vagy egyedülálló előadóművészek, együttesek és egyéb zenei formációk is felléptek. Idén a Pósfa zenekar, Ballán Viktória, Emmer Péter, Várady Andreas, a Jóvilágvan, Takács Bálint és a Viza citerazenekar rövid műsorát láthatták az érdeklődők.

A gálaest teljes egészében visszanézhető az alábbi linkre kattintva: https://www.harmoniadij.sk/dijatado-galaest/