Régió 2017. 10. 05.

Helyi értékekkel az eladható régióért

Az október 3-án megnyílt Zichy-pontban szerda délután turisztikai konferenciát tartottak „Az eladható régió” címmel, melynek központi témája a régió értékeinek megőrzése és fejlesztése volt.

A konferenciát Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke rövid beszéddel nyitotta meg. Őt követte Kiss Réka, aki kiemelte a helyi értékek és erőforrások fontosságát, valamint megköszönte azok munkáját, akik lehetővé tették nemcsak a konferencia, de az egész Zichy-pont létrejöttét is.

Gráfel Lajos kezdte meg az előadások sorát, aki bemutatta a Komáromi erődrendszer történelmét és felépítését. Ezután kitért a múltban véghezvitt felújításokra is, melyek közül az első, 10 évig tartó VI-os bástya felújítása Europa Nostra elismerést is kapott. A bemutató során többször kiemelte és megköszönte a Kulturális Minisztérium támogatását a felújításokkal kapcsolatban, hiszen összesen több, mint félmillió euróból történtek meg a korszerűsítések a minisztériumnak köszönhetően. Bemutatója végén ismertetett pár tervet, tanulmányt és víziót, melyek a jövőre nézve fejlődési lehetőségekkel szolgálhatnak.

Keszegh István, Martos falu polgármestere a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola terveit ismertette. A történelemre és hagyományokra egyszerre támaszkodó komplexum építése a közeljövőben fog elkezdődni. A munkálatok végeztével megtalálható lesz majd a közelmúltban létrehozott Esterházy Akadémia székhelye mellett egy amfiteátrum, rendezvényközpont, kis-és nagyszínpad, egy történelmi kalandpark, csónakház és egy labdarúgópálya.  A komplexum legfőbb célja, hogy az év 365 napján kínáljon lehetőséget a szabadidő eltöltésére.

Dr.Sipos Anna etnológus szintén Martos falu példáján keresztül mutatta be a szellemi és tárgyi értékek egyes kategóriáit. Az épített, tárgyi örökségek közül természetesen nem maradhatott ki a martosi tájház, de megemlítésre kerültek a tájházban fellelhető berendezések, használati eszközök is. Szellemi értékeink közül a martosi rátétes hímzés, illetve a férfiak és nők viselete került kiemelésre.

Értékőrzés az iskolákban címmel tartotta meg bemutatóját Czibor Angelika és Rancsó Andrea, a hetényi Tarczy Lajos Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola két pedagógusa. Hitvallásuk, hogy a gyerekekkel való foglalkozásokba egyre több regionális elemet építsenek be. Többek között ilyen a helyi kézimunka, a varrás és a színjátszás is, de a legnagyobb büszkeséggel az azsúrtechnika újjáélesztése tölti el őket. Emellett egy sokéves munka eredményeként sikerült létrehozniuk egy interaktív DVD-t is tartalmazó regionális füzetet a felső tagozatosok számára, mely az iskolák, tanárok számára is könnyen beilleszthető a tanrendbe, s elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül mélyíti el a diákokban a helyi értékek szeretetét.

Az utolsó két előadás a gasztronómia területére kalauzolt el bennünket. Előbb Varga Edit tartott beszámolót a pálinkafogyasztás megfelelő módja mellett a minőségi pálinka- illetve párlatfőzésről, majd őt követően Kasnyik Tamás beszélt Szlovákia borvidékeiről, azok termőterületeiről, s a borkultúra jelenlegi helyzetéről régiónkban.  Előadásában kiemelésre került az előző hónapokban megtartott Kürti Borfesztivál, valamint annak hatása a régió turizmusára.

Ezt követően Kiss Réka megköszönte az előadóknak a színvonalas beszámolókat, a megjelenteknek a részvételt, s egy közös, jó hangulatú kóstolóra invitálta az egybegyűlteket.

Fotógaléria: