Kultúra 2017. 09. 25.

Új festményekkel bővült a Kalpka György Múzeum

Feltehetően többen emlékeznek még Rafael Viktor Győző komáromi származású festőművész 2010-ben megrendezett emlékkiállítására, melyet születésének 110. évfordulójára nyitott a Komáromi Klapka György Múzeum.

A tárlat alapját a művész özvegye, Rafaelné Kéry Erzsébet – barátai, ismerősei számára Gabi néni – által 2000-ben a múzeumnak ajándékozott dokumentum- és fotóanyag képezte, illetve ehhez társultak a tulajdonában lévő festmények. Gabi néni már akkor kilátásba helyezte, hogy a kiállítás legfontosabb darabját, a férje egyik székelyföldi ösztöndíja során 1942-ben festett Csíkmindszenti vásárt, valamint festőpalettás önarcképét a múzeumra hagyományozza.

Reméltük, hogy soha, vagy csak nagyon sokára kerül sor az ígéret beváltására, ám ez a nap is elérkezett. Rafaelné Kéry Erzsébet 2016. november 8-án, életének 95. évében visszaadta lelkét a teremtőjének. Búcsúztatását és hamvai felett a végső áldást Kozma Imre atya mondta és ő kísérte utolsó útjára is 2016. december 21-én az Óbudai Köztemetőben.

A festmények 2017. szeptember 30-án a Sped-Depo Kft. jóvoltából megérkeztek és a Csíkmindszenti vásárt ábrázoló festmény a múzeum főépületében már megtekinthető.

Köszönjük, Gabi néni, nyugodjon békében és ígérjük, hogy fenntartjuk Rafael Viktor és az Ön emlékezetét!

Számadó Emese
múzeumigazgató