Város Dél-komárom 2021. 04. 06.

Várják a dél-komáromiak véleményét a város klímastratégiájával kapcsolatban

A közelmúltban elkészült Dél-Komárom klímastratégiájának egyeztetési változata. A projekt érinti a mezőgazdaság, az ipar, a hulladékgazdálkodás és a közlekedés területeit is. A stratégia a 2020-2030-as időszakról szól és egészen 2050-ig tekint előre – írja a komarom.hu.

A dokumentum foglalkozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, az új változásokhoz való alkalmazkodással és a komáromiak klímatudatos szemléletének erősítésével. Az elmúlt évben több olyan beruházás is befejeződött, melyek magukban hordozzák a klímatudatosság jegyeit.

– Ide sorolhatjuk többek közt a Csillag Óvoda, a Feszty Iskola, a Jókai Mór Gimnázium, vagy épp az Aprótalpak Bölcsőde épületét – sorolt fel néhány aktuális fejlesztést Takács József, a Környezetvédelmi és Vállalkozásfejlesztési Bizottság elnöke.

Ezen ingatlanok esetében a nyílászáró cserék, hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés mellett napelemek is beépítésre kerültek, melyeknek köszönhetően csökkent az épületek károsanyag kibocsátása, ugyanakkor nőtt az energiahatékonyságuk.

Dél-Komárom két pontján elektromos autók töltéséhez alkalmas töltőállomások is létesültek, megépült a Brigetio Látogatóközpont, a szolgáltatóház, ezen beruházások környezet- és klímavédelmi szempontok alapján valósultak meg.

– A stratégia tartalmaz egy úgynevezett károsanyag kibocsátási leltárt, mely megmutatja, hogy az előttünk álló időszakban honnan, hová kell eljutnunk e téren – tette hozzá Takács József.

Az információs táblákkal ellátott klíma tanösvény szintén a projektnek köszönhetően valósulhatott meg. A hat információs tábla, az adott területeken valóra vált környezetvédelmi beruházásokról ad tájékoztatást.

A Környezetvédelmi és Vállalkozásfejlesztési Bizottság elnöke elmondta azt is, hogy az önkormányzat mellett nagyon sok helyi szervezet és vállalkozó kapcsolódott be a programba.

A tervek szerint a jövőben a klímavédelem vagy környezetvédelem terén dolgozók igyekezetét elismeréssel díjazzák, remélve, hogy ezzel is sokakat ösztönözhetnek a közös munkába való bekapcsolódásra.

A klímavédelem, közös feladatunk és közös érdekünk. Ezért arra kérik a dél-komáromiakat, hogy a www.zoldkomarom.hu oldalra kattintva véleményezzék a tervezetet