Város 2016. 11. 24.

Vasárnap meggyújtják az első gyertyát a Klapka téri adventi koszorún

Közeledik advent első vasárnapja, amikor is a Klapka téren ismét kigyullad az első gyertya lángja a nagy, közösségi koszorún. November 27-én, vasárnap 16:30-tól várnak kicsiket és nagyokat, hogy együtt hangolódjunk az ünnepekre!
Az idei karácsonyi vásárt elsősorban advent harmadik vasárnapja környékén tartják, december 9-11-e között, az Európa udvarban, kulturális programokkal dúsítva. Azonban azok a komáromi illetve környékbeli kézművesek, akik saját standdal rendelkeznek, a Klapka téren is árulhatják portékáikat.

Az idei adventi programok főszervezője a város kulturális osztálya (Bajkai János és Sebő Beáta vezetésével). Az eddigi főszervező, a Villa Camarum polgári társulás idén kissé a háttérbe szorul: csak az első és a negyedik vasárnap veszik ki jobban a részüket az eseményfolyamból. “Kicsit elfáradtunk – mondja a társulás elnöke, Kiss Réka felvidéki televíziós személyiség. – Sokan nem értették, hogy a mi adventi koszorúnk célja, hogy közösségi élmény legyen. A gallyak, amelyből a koszorú épül, adakozásból kerülnek hozzánk, mi pedig ingyen készítjük el, azokkal a díszekkel, amiket a komáromi gyerekek tesznek rá. Kissé csalódottak vagyunk egyesek negatív megjegyzései miatt.”

Ennek ellenére a koszorú készítését most is bevállalták az önkéntesek. A fenyőgallyak túlnyomó része Dél-Komáromból érkezik, Hamrák Zsófia (testvárosunk képviselő-testületének egyik bizottságának elnöke) szervezésében. “Úgy érzem nagyon szép jelkép, hogy az észak-komáromi főteret dél-komáromi gallyak díszítik majd – mondja Kiss Réka. – Ez a két város összekapcsolódásának szimbóluma is.” Ezen kívül érkeznek gallyak Martosról, Keszegfalváról, Izsáról és városunkból is. “Ha valaki esetleg szeretné segíteni munkánkat lebotolt fenyőgallyakkal, szívesen elfogadjuk a felajánlását.”

Advent első vasárnapja – november 27.

A díszeket vasárnap délután 13:00 órától hozhatják a gyermekek, azonban az első gyertyagyújtásra csak 16:30-kor kerül sor. “Az eddig megszokott, 16:00 órai időpontot kicsit arrébb csúsztattuk. Fél ötkor ugyanis már sötétebb van, ami látványosabbá teszi az eseményt – indokol Kiss Réka.” A gyertyagyújtást Korpás Réka csengő énekhangja teszi meghittebbé, ezenkívül a történelmi egyházak vezetői meg is szentelik a közösségi koszorút: a katolikus pap szlovák és magyar nyelven, az evangélikus szlovákul, a református pedig magyarul mond majd áldást.”

Advent második vasárnapja – december 4.

Advent második vasárnapján, december 4-én a komáromi animátorok (Animátori KN) szórakoztatják a gyermekeket a második gyertya meggyújtása előtt. “A Mikulás és a krampusz is kilátogatnak a Klapka térre. Apróbb ajándékokat osztogatnak majd a gyerkőcöknek, amelyet a város ajánl fel” – felelte kérdésünkre Bajkai János, a kulturális osztály vezetője. A város kérése az volt az animátorok felé, hogy műsoruk kétnyelvű legyen.

Advent harmadik vasárnapja – december 11.

A karácsonyi vásár advent harmadik vasárnapja köré rendeződik – november 9-11-e között. Mivel szeretnék, hogy az Európa udvarba is zajosabb élet költözzön, ezért ott fogják felállítani az árusító bódékat, ott fog terjengeni a forralt bor és a mézeskalács illata. Az udvarban található boltok is kiteszik portékáikat ajtajaik elé. Ezen kívül különféle kulturális programok teszik hangulatosabbá a vásárt: a komáromi gyermekeken (óvodások, iskolások, művészeti alapiskolások, különféle csoportok) kívül fellép Zsapka Attila-Vadkerti Imre-Szűcs István trió, a Ghymesi Igricek, Kuttyomfitty társulat és Viki Beňová.

Advent negyedik vasárnapja – december 18.

A negyedik vasárnap – november 18. – a Tiszti pavilonban a Villa Camarum polgári társulás tart gyermekfoglalkozást a harmadik gyertya meggyújtásáig.

A pontos program még a jövő hét végéig alakul. 

Fontos tudnivalók a kézművesek számára!

Nagyon fontos tudnivaló a komáromi és környékbeli kézművesek számára, hogy amennyiben saját standdal rendelkeznek, azt felállíthatják a Klapka téren az adventi időszakban. “Az eddigi érdeklődők alapján úgy tűnik, ezek a vásárosok inkább hétvégente szeretnék árusítani portékáikat.” Akik árulni szeretnének, a következő e-mail címen jelentkezhetnek: beata.sebo@komarno.sk.

Dráfi Anikó

Szólj hozzá!