Kultúra 2016. 04. 21.

15 millió forintos támogatás az Ipari Szakközépiskolának

15 millió forintos támogatást kapott a komáromi Ipari Szakközépiskola a Bethlen Gábor Alaptól. A támogatást pályázaton nyerte, a „2015 – a külhoni magyar szakképzés éve” tematikus év programjának keretében.  

Az komáromi Ipari Szakközépiskolát jelenleg közel 600 diák látogatja. Húsz osztályban folyik az oktatás, ebből 16 osztályban magyar nyelven: gépészet, elektrotechnika és műszaki-informatika szakokon.

A 15 millió forint – azaz több mint 47 ezer euró – támogatás segítségével taneszközöket szereztek be, illetve laboratóriumi fejlesztések valósultak meg a gépészet és elektrotechnikai szakokon.

  • Az elektrotechnikai szakon a szaktantermek, laboratóriumok függvénygenerátorral, tápegységekkel és 12 darab digitális oszcilloszkóppal bővültek.
  • A gépészeti szakon CNC-esztergagépet vásároltak (ennek a beszerzése volt a legköltségesebb) és a támogatásnak köszönhetően tovább bővítették a FESTO pneumatikus és elektro-pneumatikus elemekkel felszerelt szaktantermet, valamint mérőeszközöket is tudtak venni a technológiai laboratóriumba.

A komáromi iparin kívül más felvidéki szakközépiskolák is kaptak támogatást a Magyarországról: 70,5 millió forintból 12 szakközépiskola szaktantermeit és tanműhelyeit újították fel.

Ugyanis a magyar nemzetpolitikai államtitkárság a tavalyi évet a szakképzésnek szentelte. A „2015 – a külhoni magyar szakképzés éve” program során a határon túli magyarság régiói számára is elkészítettek egy koncepciót a szakképzés fejlesztésére, a 2015-2020-as időszakra.

Ezen koncepciók megvalósítását összesen 345,3 millió forinttal támogatták 2015-ben Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban, Kárpátalján, Horvátországban és a Muravidéken.

Forrás: Felvidék.ma