Mix 2016. 05. 26.

2015 Hétköznapi hőse – Beszélgetés egy nem mindennapi lánnyal

Fiatal nő, tele energiával, jókedvvel. Barna szemével melegen, őszintén néz rám, a szája mindig mosolyra áll. Ahogy hallgatom, mi mindennel foglalkozik, azon gondolkodom: miből gyúrták össze ezt a lányt? Honnan van ennyi energiája, és mikor van ideje minderre?
Balogh Enikő (27) a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatója, és a közelmúltban vehette át az ismert televíziós személyiségtől, Kárász Róberttől a 2015 – Hétköznapi hős díjat. Enikő egyébként Tanyról származik, és a Selye János Gimnáziumban érettségizett.

2015 Hétköznapi hőse 
Mi ez a díj pontosan? A Kárász Róbert által irányított Gap Média Kft. azt vallja, hogy a jó cselekedetek azok, amelyek igazán számítanak – feleli Enikő. – Ezért 2014-ben meghirdették a 3 Jó Cselekedet – hogy az Álom valóság legyen programjukat. Évente öt kategóriában jutalmazzák azokat a magyarországi vállalkozásokat, civil szervezeteket és magánszemélyeket, akik önzetlenül tesznek környezetükben. A díjra be kell nevezni, majd a beérkezett pályaműveket, tevékenységeket rangos zsűri bírálja el. Engem a testvérem és a barátaim neveztek be az egyéni kategóriába – mondják, így legalább ők is tudnak tenni értem valamit. Márciusban vehettem át Kárász Róberttől a 2015 Hétköznapi hőse díjat, amire rendkívül büszke vagyok. Ezt a címet az kapja, aki az előző év során sok apró, „hétköznapi” jó cselekedet hajtott végre.

Kárász Viktorral - 2015 Hétköznapi Hőse
Kárász Viktorral – 2015 Hétköznapi Hőse

Jótékonysági hosszútávfutás
Hétköznapi dolgokat? Mire gondoljunk ezalatt? Milyen „apróságokkal” segítesz másoknak? Például hosszú távokat futok, amelyekkel adományokat gyűjtök. Ez Magyarországon bevett szokás. A következőképpen működik: megkeresem például a Bátor Tábort (leukémiás gyermekek számára létrehozott alapítvány), hogy szívesen futnék értük. Ők készítenek nekem egy adománygyűjtő weboldalt, ahol az emberek megveszik a kilométereimet – bárki megveheti, te is. Amikor lefutom a távot, az összeg aikusan az alapítvány számlájára kerül. Egész szép pénzeket gyűjtöttem már ilyen formában a leukémiás és a szívbeteg gyermekek, valamint a mozgáskorlátozottak számára is. Jó érzés, hogy a sport által, ami az egyik hobbim, segíthetek, ráadásul közben jó barátságok, kapcsolatok is kialakulnak. Mivel orvostanhallgatóként szívesen mentőzöm – úgy is mondhatnám, ez a szívem csücske, 2015 júniusában Gyermekrohamkocsi futónagykövetté választottak. (Rohamkocsinak nevezik azt a mentőautót, amelyben egyben egy mini intenzív osztály, és orvos is tartózkodik.) Egy speciális hordágy összegéért futottam. Így ér össze az orvosi hivatás a sporttal… Na meg úgy, hogy nagy versenyeken önkénteskedem.

Gyermekrohamkocsi Futónagykövet
Gyermekrohamkocsi Futónagykövet

Én is járhatnék hétvégén bulikba, tölthetnék azzal órákat, hogy szépen kikészítsem magam. Lóghatnék a FB-on céltalanul. Én ezt választottam.

Önkéntes tevékenység nagy sporteseményeken
A világ- és Európa-bajnokságokon orvostanhallgatóként csatlakozol az orvosok mellé, mint önkéntes? Pontosan! Kifejezetten keresem ezeket a lehetőségeket. Nem csak azért, mert így végezhetem a hivatásomat, hanem azért is, mert így közel kerülhetek híres sportolókhoz, akiket mindjárt el is csípek. A közelmúltban pl. Sebestyén Júlia Európa-bajnok, valamint Tóth Ivett és Böröcz Máté műkorcsolyázókat kértem meg, hogy jöjjenek el velem kórházlátogatásra, a debreceni hematológia gyermekosztályára. Hatalmas boldogságot szereztek ezzel a gyerekeknek! Ugyanis kórházlátogatásokat is szervezek, híres személyiségekkel.

Kórházlátogatások
Kifejezetten sportolókat kérsz fel? Egy-két kivétellel igen, bár tervezem énekesek megkeresését is. Még egy felnőttnek is élmény valamilyen hírességgel találkozni, beszélgetni – nem még egy gyereknek! Karácsony és szilveszter között a komáromi kórházban is jártunk: itthoni barátaim, Demin Viktor világbajnok kajakozó, Vrečič Viktor vízilabdázó, valamint Tóth Károly színművész csatlakoztak hozzám. Ezt az akciót összekötöttem játékgyűjtéssel is. Orvostanhallgatóként azonban fáj a szívem azokért a gyermekekért, akiket még a szülők sem látogathatnak meg – mert ilyen osztályok is vannak. Ezért csatlakoztam K&H Kereskedelmi és Hitelbank „Mesedoktor” programjához.

Kórházlátogatás a komáromi gyermekosztályon Demin Viktorral, Tóth Károllyal és Viktor Vrečič-el.
Kórházlátogatás a komáromi gyermekosztályon Demin Viktorral, Tóth Károllyal és Viktor Vrečič-el.

Mesedoktor
Ez micsoda? Semmi különös… Lényege, hogy meséket készítünk el/olvasunk fel a gyerekeknek videóüzenet formájában. Ezeket aztán azok a gyerekek is megnézhetik, akiket senki se látogathat. A keresztlányom „főszereplésével” készítettem egy kis videót, és örülök, hogy ezt is beválogatták azok közé, amelyeket levetítenek a kórházakban.

Angyalbörze
Lassan kezd kirajzolódni előttem, milyen „apró” tevékenységekre gondoltál, hogyan is lett belőled hétköznapi hős. Van még más is a tarsolyodban? Hááát… Egy debreceni lány minden év karácsonya táján „Angyalbörzét” szervez. Ennek lényege, hogy a gyermekotthonok kis lakói leírják, mit szeretnének karácsonyra – és aki úgy érzi, képes teljesíteni valamelyiket, jelentkezik rá. Tavaly három gyermek kívánságát váltottam valóra: egy nagylány epilátort kért, egy másik gyermek kozmetikai csomagot, a harmadik pedig édességeket. Apróság, igaz? Mégis egy módja annak, hogy mosolyt csaljunk mások arcára. És ezektől a mosolyoktól az én arcom is felderül. Hidd el, megéri.

11164695_10205507072012444_921728078259256879_n

Én is megtehetném, hogy a könyv fölé görnyedve azt mondjam: nem bírom már tovább! Csakhogy ilyenkor felállok, és kimegyek futni, vagy találkozom egy-egy kisgyermekkel, aki újra megtanít mosolyogni.

Teddy maci
Óvodákba is jársz, ahol közös erővel megoperáljátok Teddy macit. Mesélj egy kicsit erről is. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjaként egyik fő tevékenységünk, hogy prevenciós előadásokat tartunk óvodásoktól kezdve középiskolásokig. A középiskolásokkal őszinte beszélgetéseket folytatunk például a szexről, vagy más betegségekről, olyan dolgokról, amiket nem mernek megkérdezni a körzeti orvostól. Az óvodásokhoz pedig – országos program keretén belül – elvisszük Teddy macit. Ez egy jó méteres plüss játék, amit „kibeleztem”, majd újraalkottam. Ugyanis én varrtam meg a belső szerveit – a hátgerinctől kezdve a májon át a szívig. Egész jól sikerült! Teddyt magunkkal visszük az ovikba, és némi játékos bemutatkozó után lassan eljutunk az operációig. Persze, kaphatók hasonló játékok a boltban is. Csakhogy itt szakember mellett fogják kezükbe a textilből készített szerveket. Teddy macinak mindig nagy a sikere! A Felvidéken is jártam már ezzel a programmal, Tany és környéke óvodáiban. Máshová is szívesen megyek, ha hívnak – és persze, ha van rá időm.

ovisokkal, Teddy maci program
Ovisokkal, Teddy maci program

Ma egy fiatal számtalan lehetőség közül választhat: ha van benne tudásvágy és akaraterő, megvalósíthatja az álmait.

Mégis: mindezt mikor?
Mondd, mikor van időd minderre? Elvégre az orvosira jársz, ahol rengeteget kell tanulni.
Az a helyzet, hogy többnyire olyan 4-5 órát alszok. Megesik, hogy hajnali háromkor még levelekre válaszolok, aztán nyolckor már bent ülök az órán. A debreceni orvosin az a jó, hogy minden egy helyen van, nem kell órákat utaznom a városon belül. Reggel háromnegyed nyolckor kelek, és nyolckor már a suliban is vagyok.
A szüleid nem féltenek?
Nem csak ők, hanem mások is aggódnak értem. Sokan kérdik tőlem, hogy mikor van minderre időm. Nézd: én is járhatnék hétvégén bulikba, tölthetnék azzal órákat, hogy szépen kikészítsem magam. Lóghatnék a FB-on céltalanul. Én ezt választottam, ettől érzem jól magam, ez tölt fel. Ráadásul úgy érzem, minden kapcsolatban áll a hivatásommal, építem a kapcsolatrendszeremet. Az orvosi nem gyerekjáték, rengeteget kell tanulni. Sokan már a tananyag mennyiségétől is összeroppannak, nem beszélve attól a lelki megterheléstől, hogy nap mint nap találkoznunk kell a halállal, a boncteremmel, a legsúlyosabb esetekkel. Nem szokás erről beszélni, de vannak olyan társaim, akik antidepresszánsokkal élik túl mindezt. Én is megtehetném, hogy a könyv fölé görnyedve azt mondjam: nem bírom már tovább! Csakhogy ilyenkor felállok, és kimegyek futni, amivel kiadom a feszültséget, vagy találkozom egy-egy kisgyermekkel, aki újra megtanít mosolyogni. Ma egy fiatal számtalan lehetőség közül választhat: ha van benne tudásvágy és akaraterő, megvalósíthatja az álmait. Én ezt a hivatást választottam, az életemet arra tettem fel, hogy segítsek másokon. Nem mindegy, mennyire vagyok kiegyensúlyozott, vagy hogy képes vagyok-e mosolyogni.

Hübschné Dráfi Anikó

mentőhelikopteren