Sport 2012. 09. 15.

Brutális őszinteséggel a „tökéletes bűntényről” a Komáromi Szalonban

Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Komáromi Szalon beszélgetős, interaktív estje, amely igazán érdekes témákat feszegetett. A futballbunda, mint immár társadalmi jelenség: a sportfogadás és a futball bűnös viszonya.

A téma szakértői jöttek el hozzánk ezen az estén, és osztották meg a népes hallgatósággal az észrevételeiket, tapasztalataikat. Az est házigazdája Gazdag József sportújságíró volt. A meghívott vendégek pedig: Benkő Gábor sportújságíró, aki könyvet írt a témáról, Novák Tamás filmrendező, aki dokumentumfilmet készített róla és Vajda György, a Nemzeti Sport újságírója, akinek kitálalt a maffia.

A közel három órás est első részében a házigazda intézett kérdéseket a vendégekhez, majd utána a megjelenteknek is lehetőségük volt arra, hogy kielégítsék a kíváncsiságukat. Természetesen, a válaszok sem maradtak el, és brutális őszinteséggel záporoztak a szituációk, nevek, események.

Novák Tamás, Benkő Gábor, Vajda György és Gazdag József

Mint Benkő Gábor, fiatal sportújságíró, könyvéről a Futballgyilkosokról többek között elmondta: merész vállalkozás volt, sőt akadályokat is igyekeztek gördíteni elé, hogy megjelentesse, s aláhúzta, nem rettent meg, akár tankkal is jöhettek volna ellene, és leereszkedett a magyar labdarúgás mocskába, oda, ami az egyszerű szurkoló számára elérhetetlen volt eddig. Elhúzta a magyar foci titkait eltakaró függönyt, és szemérmetlenül bemutatta a fogadási csalások hátterét.

De szó esett ezen az estén arról a bizonyos „kockás füzetről“, ami megdöbbentő tényeket tartalmazott, és Vajda György, a Nemzeti Sport újságírója szót ejtett egy manipulált Hertha-Cottbus meccseről is, amelyen két cottbusi magyar válogatott játékost szerveztek be, de arról is beszélt, hogy a 2002-es horvátok elleni mérkőzésen szintén két magyar játékos volt benne a bundában. Az újságíró informátora szerint akadt olyan válogatott hátvéd, aki a bűnszervezetnek tett szolgálataiért kapott ciprusi szerződést, jutalomként. Vajda elmondta azt is, hogy a játékosok beszervezésével „civilek“ is foglalkoztak.

Szó esett Vass Ádámról, aki anno még 2009-ben borzolta a kedélyeket, amikor kipakolt arról, hogy nem túlzottan hajtanak egyesek az U21-es válogatott társai közül. Azóta bizony keveset hallani felőle, és méltatlanul száműzötté vált.

A totóbotránytól kezdve a napjaink labdarúgását behálózó sportfogadási csalásokig, mind-mind a terítékre kerültek. Elmondták, hogyan lehet egy meccset befolyásolni, sőt lefixálni, és arról is beszéltek, hogy Ázsiában mindenki tudja: a mérkőzések többsége manipulált, az ottani maffia pedig megjelent Európában is. S talán nem is tudnának olyan csapatot említeni, ahol minden játékos „tiszta volna“.  A magyar-holland VB-selejtező Elek-féle középre bólintott labdája is gyanús kategória, s folytathatnánk…S mint a jelenlévők megjegyezték: csaknem minden mérkőzést kicsit kétkedve figyelünk manapság, vajon tiszta-e? És ez a legnagyobb probléma. A futballfanatikus, szurkoló szívét-lelkét törik össze ezzel. De ez a tökéletes bűntény és eurómilliárdok vannak benne, s behálózza az egész világot. Harcolni kell ellene, de nem sokat tehetünk.

S akinek nem volt elég Declan Hill, kanadai oknyomozó újságíró bestsellere: a Bunda, itt az újabb: A Futballgyilkosok(Benkő Gábor tollából), s ha ez sem elég, akkor Novák Tamás dokumentumfilmje: a Becsöngetünk és elfutunk minden kétséget elolszlathat, hogy a magyar bundabotrány is egyre terebélyesebbé válik, hiszen a neves futballisták és szakemberek letartóztatása, előzetesbe helyezése után immár halálos áldozatot is követelt, mivel a néhai REAC-elnök, Kutasi Róbert az öngyilkosságba menekült…Mi jöhet még???

(kép és szöveg: ha)

Szólj hozzá!