Sport 2023. 08. 10.

Csapás a sípcsontra, edzés világklasszis teremben – komáromi harcos az Abu Dhabi világbajnokságon

635 versenyző, 46 országból, 5 ketrecben, köztük Fazekas Kristóf is megmérkőzött az 5 napon át tartó amatőr világbajnokságon az IMMAF (International Mixed Marshall Arts Federation) versenyén. A 16 éves fiatal tehetség edzőjével és családjával érkezett augusztus elején a Mubadala sportcsarnok hatalmas arénájába. “Tanulságos volt egy posztszovjet államban megnézni, milyen magas szinten űzik a kevert harcművészeteket. S nekünk már az eddig vezető út is egy győzelemmel ér fel.” – Farkas Péter edzővel beszélgettünk.

A Wolf Fight Club harcosa az összes szlovák fordulón aratott győzelem után nemzetközi berkekben is megmérettethette magát.Az U18-asok közti 61,5 kilogrammos súlycsoportban a szlovák MAMMAL amatőr liga által szervezett versenysorozatban prezentált eredmény kellett ahhoz, hogy a sportolók külföldön is ketrecbe léphessenek. A szlovák válogatott 5 fiúból és egy lányból állt különböző súlykategóriákat képviselve.

Kristóf 3 éve küzdősportol, mindenféle elősport nélkül. A nulláról kezdve építettük fel a technikáját, amiben 5-6 küzdősportot kellett elsajátítania. Látva a tehetséget már az elején eldöntöm, kit hogyan építek fel. Hogy hobbistaként, vagy profiként állok-e az illetőhöz.

Kristóf átalakulása bámulatos volt az elmúlt időszakban, ráadásul tavaly ősszel megverte az aktuális szlovák bajnokot. Így nem volt kérdés, hogy induljon komolyabb megmérettetésen is.”

Kristóf a heti átlagosan 4 edzést fokozva egy hathetes kemény, két fázisban zajló felkészülésen esett át. “Délelőttönként erőnlétre gyúrtunk, délután bunyóztunk.

Hiába amatőr verseny, profiként készültünk fel rá.”

Mindebbe a tudatos étkezés, a jógaoktatás, a masszázs és a táplálékkiegészítők is beletartoztak. Sőt, pozsonyi és budapesti klubok is kivették a részüket a felkészítésben. “Konyári Dánielnak és Nagy Arnoldnak külön köszönet, hogy Kristóf a szintjének megfelelőkkel tudott gyakorolni. Mivel fizikai megterhelés szintjén én nem tudok a segítségére lenni a súlykülönbség miatt, ezért kellett találni olyan személyeket, akikkel kiegyenlített esélyek közepette tud sparingolni .” Kristóf a legnagyobb fejlődést a birkózásban és a jiu jitusban érte el, mely a mentális coachinggal kiegészülve kellő magabiztossággal ruházta őt fel a vébére.

Kemény összecsapás Abu Dhabiban

A csapat egy hetet töltött az Egyesült Arab Emírségekben, ahol sikerült három nap is az UFC (Ultimate Fight Club) edzőtermeiben tréningezni. A világklasszis klub légköre és energiája újabb motivációt jelentett a fiatal harcos számára. “Tagja vagyok a szlovák MMA szövetségnek, melynek elnöke elintézte nekünk a bejárást. A szövetségnek hála ráadásul Szlovákiában szinte minden hónapban van lehetőség versenyzésre, ami sajnos Magyarországról már nem mondható el.”

A keleti államokban egyébként sokkal nagyobb kuriózumnak és kiugrási lehetőségnek számít egy-egy ilyen verseny. Peti – elnézve például az üzbégek edzését és a többi klub fejlettségi szintjét – igyekszik átemelni metódusokat a hazai tréningekbe is. “Már abban elfáradtunk, ahogy néztük őket 50 fokos hőérzetben talpig felöltözve edzeni. Mintha egy szaunában lettünk volna. Míg mi úsztunk, vagy vízben birkóztunk, addig ők este hatkor – amikor szintén forróság van még – futni jártak.” 

A komáromi sportoló a verseny 5. napjára lett beosztva, ahol 36 versenyző közt piramisban zajlottak az összecsapások. “3x 2 perces menetekben küzdöttek a harcosok. Az első körben egy egyiptomi srácot kapott ellenfélként. Sajnos hamar eldőlt, hogy az itt elszenvedett komoly sérülés miatt aligha tudja majd folytatni a versenyt. Az örmény ellenfélhez már bicegve lépett a ketrecbe, így elsőre rövid szereplést követően kiestünk a versenyből.” A külső vádlisérülés egyébként, ami Kristófot érte, egy jelenleg hódító technika az MMA-sok körében. Míg a combra jócskán lehet edzeni, az ínszalag sokkal sérülékenyebb. A sípcsontra mért csapásnak tehát akkora ereje van, melyet most kezdenek igazán felfedezni és kiaknázni.

“Még a legnagyobb sztár MMA-sok is gyakran elvéreznek tőle.

Az a protokoll, hogy a sportoló egészségét védeni kell, s ha ez például azzal jár, hogy a szünetben feladjuk, meg kell tenni. Kristófnak rögtön egy 18 éves ellenfél jutott, aki 5 éves korától birkózik, tehát 10 évnyi mínusszal kellett helyt állnia. Végérvényben a rendkívül profi orvosi csapat jegelte a lábát, amit most pihentetni és kímélni kell, míg nem regenerálódik.”

Kristóf sérülése miatt jelenleg még rehabilitációra jár, két hét kihagyás után folytatják majd az edzéseket. “Koncentrálunk a jövő évre, a helyszín ugyanaz lesz, a tréninget illetően pedig bekeményítünk. Növeljük a terhelést és még több külföldi klubot felkeresünk majd, hogy megfelelő partnerekkel tudjunk edzeni. A leginkább a földharcot erősítjük a gyerekeknél, s mivel túl közel állnak egymáshoz az ellenfelek, nem tudják úgy gyakorolni például az ütést fejre. Éppen ezért kellenek a kiegyenlített sparing-partnerek, akikkel úgy tudunk edzeni, hogy a következő világversenyen már ne érjenek meglepetések.”

Kristóf és Peti kiutazását a Novotransz Slovakia Kft. támogatta.