Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 12.

Czibor Zoltán a vásznon

A dél-komáromi Jókai moziban mutatták be október 6-án, csütörtökön a Koltay Gábor rendezte Czibor, a rongylábú című dokumentumfilmet. Az eseményen dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte a film előtt a megjelent vendégeket, többek között a Czibor család tagjait, Dunai Antal olimpiai bajnok magyar labdarúgót, Sipos Jenőt, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjét, Dér Tamást, Kaposvár alpolgármesterét – írja a kemma.hu.

A város vezetője úgy vélekedett, a Czibor-emlékévet méltóképpen tudták megünnepelni. Egyebek mellett a legendás labdarúgó szobrot kapott a városban, musical is készült életéről, valamint új könyv íródott róla, amelyet Számadó Emese múzeumigazgató, Turi Zsolt helytörténész, valamint Szabó Csaba és Pokornyi Gábor történészek jegyeztek.

Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője azt idézte fel, először 2007-ben szerveztek Czibor-emléknapot. Azóta is igyekeznek a komáromi közéletben tartani a szellemiségét, amelyre születésének kilencvenedik évfordulója remek apropót biztosított 2019-ben.

A vetítést követően Koltay Gábor rendező szólt a nézőkhöz. Hangoztatta, az Aranycsapat kitörölhetetlen része a nemzettudatnak. Úgy vélte, a tagok közül mégis a legérdekesebb élete Czibor Zoltánnak volt.

A rendező hús-vér embert akart bemutatni, az összes fájdalmával, gyötrelmével és hibájával, nem csak a kiváló futballistát és gyönyörű góljait.

Ezt követően Szöllősi György, a Czibor 90-emlékév védnöke, a magyar futball nagykövete gratulált a filmhez, amelyet e hét pénteken az M5 csatornán vetítenek 21 órától.