Kultúra 2021. 08. 26.

Czibor-musical és szoboravató a hétvégén Dél-Komáromban

Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, az Aranycsapat tagja. A legendás „rongylábú” ezer szállal kötődik Dél-Komáromhoz. Tiszteletére még 2019-ben, születésének 90. évfordulója alkalmából kezdődött emlékév, mely a koronavírus világjárvány miatt idén érkezett el befejezéséhez. A programsorozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium 50 millió forinttal támogatta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két évvel ezelőtti megnyitón úgy fogalmazott, hogy Magyarország büszke lehet sportmúltjára és az eredményeire, hiszen a nemzetközi közéletben az ország egyik legjelentősebb erőforrása a sportmúltja.

Az emlékév keretében Czibor, a rongylábú címmel musical készült a labdarúgó világklasszis életéről, Koltay Gábor és Vizeli Csaba pedig filmet forgatott a sportlegendáról, mindezeken túl utánpótlás tornákat tartottak és emlékkonferenciát is szerveztek a városban. A hétvégén pedig (08. 28., szombat, 17.00 óra) felavatásra kerül az Aranycsapat komáromi tagjának szobra is a nevét őrző városi sporttelep mellett. A fent említett zenés darabot szintén szombaton, 19.30-tól mutatja be a Magyarock Dalszínház a Monostori erődben.