Kultúra Dél-komárom 2021. 08. 11.

Elkészült az új Czibor könyv!

Az Aranycsapat oszlopos tagjaként is jól ismert legendás dél-komáromi balszélső élete, pályafutása sokakat foglalkoztatott már, ám mégis sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egy valóban hiteles forrásokból összeállított kötetet vehessünk a kezünkbe.

Számadó Emesétől, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatójától, a könyv megálmodójától és szerzőjétől megtudtuk, hogy a világhírű labdarúgóról készült mű összeállítása a járvány miatt sokat csúszott ugyan, ám a kitartó munkának és a nemzetközi összefogásnak köszönhetően végül e hónapban már felkerülhet a könyvespolcokra.

A kötet szerzője, valamint társszerzői – Szabó Csaba, Pokornyi Gábor és Turi Zsolt – számos levéltári, múzeum-adattári forrást, korábbi riportot, cikket gyűjtöttek, tekintettek át és rendszereztek munkájuk során, valamint Czibor Zoltán ismerősi körét, barátait, egykori csapattársait is felkeresték.

– Óriási segítséget nyújtottak azok a csapatok, melyeknél Zoli bácsi játszott. Dokumentumokat, képeket küldött a Fradi, a Honvéd és a Csepel csapata, de a Barcelona Futball Clubhoz is eljutottunk, mely nagy örömünkre még azt a szerződést is rendelkezésünkre bocsátotta, melyet 1958-ban Czibor Zoltánnal kötöttek, olyan képeket mellékelve, melyeket eddig soha senki nem láthatott – számolt be Számadó Emese.

Koltay Gábor a tervek szerint ez év végén mutatja be a „Czibor a rongylábú” című dokumentumfilmjét. A filmrendező szintén Barcelonában járt a közelmúltban, hogy anyagot gyűjtsön, a Czibor család tagjai pedig ugyancsak szeretettel segítették mind az ő, mind pedig a komáromiak munkáját, hiszen felbecsülhetetlen értékű relikviákat küldtek Spanyolországból, melyek fotók formájában szintén bekerültek a könyvbe, eredeti mivoltukban pedig a Czibor emlékszobát díszítik és gazdagítják.

A könyv két részből áll: az első fele Czibor Zoltán életét és felívelő pályafutását, míg a második rész sportolói életének második szakaszát dokumentálja, egészen visszavonulásáig, olyan területeket is alaposan, hitelesen és a valóságnak megfelelően bemutatva, melyeket ez idáig homály fedett.

A kötet rövid időn belül kapható lesz a Komáromi Klapka György Múzeumban, a dél-komáromi Tourinform Irodában, valamint a Mozaik Könyvesboltban.

(Forrás: komarom.hu)