Város 2016. 07. 21.

Egy szuper hír: ismét lehet fürödni a Holt-Vágban

Egy jó hír a nyárra: ismét szabad fürödni a Holt-Vágban. Lecserélik a „Fürödni tilos!” táblákat, helyettük „Fürödni csak saját felelősségre!” felirat kerül ki. 

A közegészségügyi hivatal legutolsó mérése megfelel az előírt határértékeknek. A jövőben mind a közegészségügyi hivatal, mind a vízgazdálkodási vállalat ellenőrzi majd a Holt-Vág minőségét – azaz kéthetente lesz aktuális adat a víz tisztaságról.

Hogy ilyen tiszta a víz, az többek közt annak is köszönhető, hogy 2000-es évek elejétől több olyan fejlesztés is megvalósult, ami segítette a Holt-Vág újjáéledését. Ezek közül a legfontosabb a zárózsilipek cseréje, aminek köszönhetően Kabátfalunál jó minőségű vízzel töltik fel a tavat, amely nem a Vágból, hanem a csallóközi belvízrendszerről érkezik.

Fotó: Delta
Fotó: Delta

A városvezetés célja, hogy a Holt-Vág környéke nyüzsgő szabadstranddá váljon. Már az előző ciklusban megvalósult néhány jól sikerült fejlesztés: ilyen a tűzhelyek kialakítása, a padok és szemeteskukák kihelyezése, a röplabda pálya létrehozása, vagy éppen füvesítés. Mindezeket a komáromiak előszeretettel ki is használják. Az is nagyszerű, hogy a közelben halad a kerékpárút.

Jövő tavaszig további, kisebb felújítások várhatók a parton. A tervek között szerepel partrendezés, motoros járművek kitiltása egyes részekről, újrafüvesítés, új parkolók kialakítása. Talán a legfontosabb fejlesztés a „homokos part” kialakítása lesz: az Apáli étteremtől a röplabda pályáig, nagyjából 500 méteren megtisztítják a partszakaszt a nádtól, majd mintegy 10 méter szélességben homokkal tölti fel a vízgazdálkodás vállalat. Ha minden igaz, jövőre már ilyen parton strandolhatunk – bár így is szeretjük a Holt-Vágot.

A Holt-Vág kellemes vizébe így aztán a jövő hét végén zajló Lake Up! fesztivál résztvevői is bátran csobbanhatnak! 

HDA, Delta értesülései alapján

ffff-e1463054103205
Fotó: Delta