Kultúra 2016. 02. 16.

Ki éjszakázik idén az ipariban?

Az Éjszaka az ipariban nevű rendezvény második alkalommal kerül megrendezésre, február 18-án, délután 18.00 órától. Tavaly a várakozásokat felülmúlva több száz látogatót fogadtak. 

b503b4ee-1cc0-4b2c-b7e5-47bc6e2ec3d9„Egyik célunk az volt, hogy a hagyományos mintatanórák helyett játékos módon mutassuk be a különböző szakterületeket – mondta el lapunknak az esemény egyik fő szervezője, Szabó Bea tanárnő. – Huszonhárom helyszínen zajlik majd az esemény. A műhelyekben szerszámokat, számítógépes programokat próbálhatnak ki a résztvevők. Idei újdonság a kávézó, ahol az iskola egykori diákjai, Varga Szilvia színművésznő és Bujna Zoltán, a biciklis dervis várja pódiumbeszélgetésre az érdeklődőket. Megtekinthető lesz a színjátszó csoport rövid bemutatója és be lehet lesni az iskola TV stúdiójába is. A tájékoztató füzetben programterv és a szakok fantázianevekkel ellátott leírásai olvashatóak. Az elektortechnikai műhely LED lámpákkal, a nyelvi termek játékos fejtörőkkel, a tornaterem sportjátékokkal várja az érkezőket. Az iskolához tartozó kollégiumot is bejárhatják látogatóink. A helyszínek fantázianevekkel ellátott leírásait minden látogató egy a tájékoztató füzetben kapja kézbe az iskola előcsarnokában, a kalandozás megkezdése előtt. Számítunk a nagyközönség érdeklődésére, a szülőkre, barátokra és az öregdiákokra is, hogy kedvükre nosztalgiázzanak. Este hat órától mindenkit szeretettel várunk iskolánk e rendhagyó rendezvényére.”

És vajon mit szólnak a rendezvényhez a diákok?

csontos (Small)Csontos Ádám: Tavaly volt az első ilyen rendezvény, akkor én az osztályfőnöknél segédkeztem. Az emberek általában a CNC programozásra és a modern Apple gépekre kíváncsiak, de a műhelyek és a 3D-s nyomtató is érdekesség lehet. Ez egy nagyon jó alkalom azoknak, akik itt akarnak tanulni, és azoknak is, akik már végeztek, de szeretnék feleleveníteni az emlékeiket.

mIvanov Zoltán: Tavaly Langschadl tanár úr  vezetése alatt a Diákköri szaktevékenységről adtunk információt az érdeklődőknek. A kiállított tárgyakról ismertetőt kaptak vendégeink és részletesen beszámoltunk a munkák kivitelezésének fázisairól, a dokumentációtól kezdve a végtermékig.

.

horváthHorváth Szabolcs: Én személy szerint tavaly a kovácsműhelyben tevékenykedtem, ahol a termékbemutatón kívül különböző munkafolyamatokat is ismertettünk. Nagyon sokan jöttek és nagyon érdekes volt számomra, hogy ennyi ember érdeklődik a hagyományos kovácsműhelyben folyó munka iránt. Szerintem nagyon jól sikerült a tavalyi esemény és idén is örömmel várom, hogy részt vehessek  e rendhagyó iskolai bemutatón.

Mindemellett 18-án 18.30-kor kerül sor az Informatikai múzeum átadására is.  

„Számítunk a nagyközönség érdeklődésére, a szülőkre, barátokra és az öregdiákokra is, hogy kedvükre nosztalgiázzanak. Este hat órától mindenkit szeretettel várunk iskolánk e rendhagyó rendezvényére” – invitált mindenkit az ipariba Szabó Bea tanárnő.

Milány Kincső 

ipari