Város 2017. 12. 28.

Elfogadták a város 2018-as költségvetését

Módosítási javaslatok nélkül, nagy többséggel fogadta el Komárom jövő évi költségvetését a képviselő-testület. A 22,8 milliós éves keretben kiemelt helyet kapott az iskolák és a sportlétesítmények javítása, de a járdák felújítása is folytatódik. 

December 14-én vitatták meg a képviselők a város jövő évi költségvetését. A testületi szavazást két egyeztetés is megelőzte, ahol a kétségek megfogalmazása mellett széles konszenzus alakult ki a képviselők közt.

A város főellenőre, Csintalan Miklós elmondta, hogy a költségvetés összhangban van az előírásokkal, azonban meglátása szerint néhány kiadás alultervezett, ami jövőre kiigazításokat eredményezhet. Elhangzott az is, hogy jelentősen több pénz érkezik jövedéki adó formájában a városhoz, azonban az állam számos többletköltséget is rótt városra. Jelentős összeggel jár a fizetésemelések biztosítása, hiszen nem csak a minimálbér, de számos más pótlék is jelentősen emelkedik jövőre. A hozzászólásokban említették, hogy több területen újra kéne szervezni a kiadásokat és a bevételeket, mivel hosszú távon nem tudja finanszírozni a város.

A képviselők kérésére egy közel 100 ezer eurós tartalék is létrejött, amiről később döntenek. Ugyancsak a következő ülésen vitatják meg a fejlesztési tételeket, amelyekre bizonyos ingatlanok eladása után több mint 700 ezer euró állhat rendelkezésre. Folytatódik a járdafelújítási program 150 ezer euróval.

2017-hez képest 100 ezerrel megemelték az iskolai felújításokra fordítandó összeget, így már 300 ezer eurót különítettek el erre a célra 2018-ban. A 260 ezres sporttámogatási alap mellett további 200 ezres csomagot hagytak jóvá a sportra, melyet sportlétesítmények (pl. tornatermek) fejlesztésére, felújítására lehet majd fordítani. A képviselők hangsúlyozták, hogy további százezreket költ a város közvetve a sportra több létesítmény fenntartásán keresztül, így Komáromban a sport kiemelt támogatást kap.

Az elfogadott költségvetés: http://komarno.sk/content/file/koltsegvetes%202018-2020/Programov%C3%BD%20rozpo%C4%8Det%202018.pdf