Kultúra 2015. 05. 07.

A Selye János Gimnázium diákjai az elmúlt négy évszázadban

„A fa koronája olyan magasba nő, amilyen mélyen fúródik a gyökere a talajba.“ – Kodály Zoltán

Nem is hinnéd, hány híresség ült régen a magyar gimi padjaiban! A Šulek Gimnázium áttekintése után most itt a Selye János Gimnázium összegzése is arról, kik koptatták a nagy múltú oktatási intézmény falait. A 366 éves múlttal rendelkező középiskola minden egyes büszkeségét lehetetlen kiemelni, hiszen rengeteg tehetséges személyt nevelt az utókornak, szinte már legendás tanári gárdával az élen. A név változott, a minőség, az értékes emberek maradtak, és a falak évről évre csak úgy ontották magukból a friss érettségizőket. Sokan már diákként is jócskán öregbítették a gimnázium hírnevét, a nagybetűs életbe kilépvén pedig további sikereket értek el.

Művészet
Rengeteg énekes, színész, filmes szakember, tévés vagy épp modell került ki a Selye János Gimnázium falai közül.
A legfiatalabb üdvöskéink, Danis Gréta és György Kata, akik az elmúlt pár évben több országot is bejártak tinédzser modellként. Fiatalok, szépek és okosak! Lehet, egyszer majd világhírű magazinok címlapjain láthatjuk viszont őket.

A zene területéről Farnbauer Péter (1978-ban végzett) neve ismerősen csenghet. Játszott már a Ghymes zenekarban, országos ismertségre a legendás Elán gitárosaként tett szert. Stúdiójában albumok sokasága került rögzítésre. A népművészeti berkekben ismert Farkas Róbert  nagybőgősként már több, mint 30 éve alkot kiemelkedőt.
Énekeseink közül szép karriert futott be Korpás Éva (1989) és Kádek Heny (1981). Éva, a Tükrös zenekar énekesnője, szólóként is megállja a helyét. Kétszeres Fonogram-díjas és több, mint tíz lemezt adtak ki a közreműködésével. Heny, az énekes – színésznő és egyben műsorvezető, énektanár szerepben is tevékenykedik Budapesten. Lemezek és rendezvényeken való szereplések sora fémjelzi a nevét országszerte.


A színészek közül Borbély Alexa (2004) az M1-en futó sorozat, a Hacktion főszereplője, jelenleg a budapesti Katona József Színház társulatának tagja,  több nagy sikerű magyar filmben is játszik. Szvrcsek Anita a Jóban rosszban sorozatban szerepelt, neve a Holocsy nővérekkel együtt a komáromi Jókai Színház társulatához is köthető. Kaszás Attilát (1978) nem kell senkinek bemutatni. Sajnos ő már nincs köztünk. Színészként, énekesként és szinkronhangként is sokszor ismerhetjük fel. Rancsó Dezső (1985) Főnix díjas színész, Veszprém és Kecskemét után jelenleg a Pesti Magyar Színház tagja, szintén a komáromi gimnázium padjait koptatta.
Répás Máté (2009), az egykor a TV2-n futó tehetségkutató, a Megatánc döntőseként vált ismertté. Alig húszévesen, tragikus autóbalesetben vesztette életét. A latin tánc a vérében volt, de bármilyen más mozgáskultúra kiváló képviselőjeként is számon tarthattuk őt.
Asbóth József, a Duna TV ismet műsorvezetője  ’81 és ’91 között tanárként dolgozott a gimnáziumban. Kiss Réka (2003) riporter, szintén a gimi osztályait látogatta nem is olyan régen.


Filmesek közül még kiemeljük Kurucz Sándor (1963) Balázs Béla díjas filmoperatőrt, Galán Géza (1960) színész-rendezőt és Molnár Csabát, a Rendes ember című film rendezőjét is.
Írók közül Tarics Péter (1984) politológus, a Magyar Nemzet újságírója. Az elmúlt években 15 könyvet adott ki és a felvidéki magyar kulturális élet kiemelkedő személyisége. Bolemant Éva (1984) coaching-tréner, író és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás vezetője. Koncsol László felvidéki irodalomkritikus, történész, író és pedagógus az idei évben Magyar Örökség díjban részesült egész életén át tartó munkásságáért. Tőzsér Árpád (1954) a Nemzet Művésze, Kossuth- és József Attila-díjas író, valamint Ányos Pál a magyar szentimentalizmus költője is a gimnáziumban végzett.
Stirber Lajos zenepedagógus, Nagy János szobrászművész, valamint Feszty Árpád festőművész szintén a nagy múltú intézmény falai közt nevelkedett.

Tudomány
Konkoly-Thege Miklós világszerte ismert csillagász. A politikus és egyben fizikus 1860-ban végzett a gimnáziumban.
A komáromiak számára ismertebb orvosok: Csekes Eduárd, Ipóth Szilárd, Sebő Zsolt, Bóna Szilárd, Máriási László, vagy éppen Horváth Attila (1993), aki már képviselőként is aktívan részt vesz Komárom közügyeiben. Ezen kívül Viola Pál és Bastrnák Ferenc is a magyar gimnázium padjait koptatta, akik orvosoként és az Öregdiákok Baráti Körének elnökeként is hozzátettek a közösségi élethez.
Politikai vonalon ismertté vált egykori diákok: Takács András, az  MKP képviselője, Vörös Péter, a Most – Híd parlamenti képviselője, Szigeti László egykori oktatási miniszter, Andruskó Imre a gimnázium jelenlegi igazgatója, Keszegh Béla Komárom alpolgármestere, vagy épp Ordódy Pál (1840) volt közlekedésügyi miniszter.
Ódor Lajos, ismertebb nevén Ľudovit Ódor, a Szlovák Nemzeti Bank igazgatótanácsának volt tagja, 2003 és 2005 között a pénzügyminisztériumnál dolgozott tanácsadóként.
Orosz Örs (2003) geográfus, rendezvényszervező, a Diákhálózat aktivistája, a Síne Metu Polgári Társulás képviselője. Tagja a Szlovák Kormány Nemzetiségi és Etnikai Bizottságának, a Kisebbségkutató Intézet munkatársaként a kétnyelvűség kultúrtörténetét vizsgálja.
Koltai Péter (2003) Japánban, Indonéziában és Angliában képviselte az iskolát matematikai és fizikai versenyeken, 2003-ban országos győztes volt a matematika olimpián. Évfolyamtársa, Rakyta Péter pedig Indonéziában, Taiwanon és Dél-Kóreában is versenyzett a fizika olimpián.
Czibor Ildikó az Amerikai Egyesült Államokban vált elismert építészmérnökké. Csémy Olivér (1978) Komáromban szintén sikeres építészeti vállalkozó.

Sport
Demin Viktor többszörös Európa-és világbajnok kajakozó, aki a 2016-os riói olimpián képviseli majd Szlovákiát.
Kárpáty Ernő (2007) felnőtt cselgáncsbajnok, már a középiskolában is jeles birkózó volt, jelenleg a Helló Gúta képviselője és a gútai cselgáncsklub elnöke.
Németh Szilárd, a Middlesbrough-i csapat egykori válogatott focistája is valamikor az iskola tanulója volt, ám egy év tanulás után Pozsonyba sodorta az élet. Jelenleg a Slovan edzőjeként tevékenykedik.
Sarlós József egykori gimnáziumi tanár, tornászként az 1936-os világbajnokságon csapatban hatodik lett, a 1932-es Los Angeles – i olimpiáról pedig épp, hogy csak lecsúszott.

Akiket nem lehet kihagyni
Komárom egyes intézményeinek, közterületeinek névadói is az iskola diákjaiként indultak el a sikerhez vezető úton. Az irodalomtörténész Szinnyei József, aki 1845-ig járt a gimnáziumba, majd Nyitrán fejezte be a piarista képzést a városi könyvtárunk névadója lett.
Az osztrák-magyar származású Selye János biológus-kutató, a stressz-elmélet megalkotója, 1925-ig tanult az iskola falai között. Később az amerikai hadsereg sebészeti tanácsadója volt, Montreálban pedig egyetemi tanárként és belgyógyászként is tevékenykedett. Nem is sejthette, hogy három intézmény is az ő nevét viseli majd a környéken, így a magyar gimnázium és az egyetem, illetve a dél-komáromi kórház is róla kapta nevét. Király József, pécsi püspökről utcát neveztek el városunkban és Pécsett is. Ezen kívül Beöthy Zsolt (1867) irodalomtörténész, a Kisfaludy Társaság és a MTA tagja, Fehér Ipoly Kálmán (1858) pannonhalmi főapát, Ghyczy Kálmán (1824) egykori pénzügyminiszter, Takács Sándor (1879) történetíró, a MTA tagja, mind-mind a komáromi, egykor bencés gimnázium diákjai voltak.

Kiváló oktatók nélkül mit sem ér egy iskola. A gimi legendás tanárai voltak: Czókoly Béla, Keszegh István, Gáspár Tibor, Oláh Imre, Konczer József, Szénássy Zoltán, és még sorolhatnánk.

Büszkék vagyunk rá, hogy Komáromban ennyi tehetséges ember nevelkedett, és bízunk abban, hogy a jövőben ez a szám még tovább emelkedik.

(Milány Kincső)

Szólj hozzá!