Mix 2017. 11. 20.

Hétköznapi Kína

November 16-án a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban nyílt meg Szamódy Zsolt Olaf vetítéssel egybekötött kiállítása Kínáról. A fotográfus hatszor járt már az ázsiai országban, de útjai során egyszer sem kereste az egzotikumot, mindig az volt a célja, hogy a hétköznapi embereket mutassa meg. 

– Évekkel ezelőtt a Magyar Fotószövetség elnökeként vettem részt egy nemzetközi fesztiválon, ahol 20 európai ország és egyetlen kínai fotós mutatkozott be. Tőle kaptuk a meghívást, így évente visszatértem a az ország különböző területein megtartott nemzetközi fotósfesztiválokra. Később a Fészekben nyíló kiállításomon részt vett Wei Xiang, akinek révén a kínai nagykövetséggel is kapcsolatba kerültem. 2013-ban Kína és Magyarország a diplomácia kapcsolatok felvételének 65. évfordulóját ünnepelte. Ennek apropóján indult egy program, melynek keretében magyar fotósok utazhattak Kínába, a kínaiak pedig hazánkban mutatkoztak be nyilatkozta Szamódy Zsolt Olaf.

A művész saját bevallása szerint Kína valódi arcát akarja megmutatni, az ott élő emberek hétköznapjait.

– Bennünk él a nézet, hogy Kína valóban fal és függöny mögötti elzárt világ. A valóság azonban egészen más. Kína nyitásban van, Magyarországot pedig kiemelkedő helynek tekintik, európai központnak – vallotta a fotográfus.

Hozzátette, az ott élő embereknek is ugyanolyan álmaik és vágyaik vannak, mint nekünk. Egyszerűen élni akarnak. „Nem tudok kínaiul, nem értem a feliratokat, a beszédet sem, de segítenek a tekintetek. A testbeszéd, a mimika, a metakommunikáció és az empátia, így alakulnak ki a kapcsolataim, pillanatnyi barátságok születnek ” – olvashatóak Szamódy Zsolt Olaf saját szavai a kiállítás képei mellett.

A fényképek nem csupán művészi értéket képviselnek, de néprajzi-antropológiai jelentőségük is van. A tárlat 2018. január 31-ig tekinthető meg a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Képgaléria: