Mix 2019. 03. 22.

Kékre festik a Tiszti Pavilont az autizmus világnapjának alkalmából

2007-ben egy határozatban jelölte ki április másodikát az autizmus világnapjának az Egyesült Nemzetek Szervezete, azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra. Idén Komárom is csatlakozik a kezdeményezéshez.

A 12 évvel ezelőtti indulása óta egyre több ország, önkormányzat és szervezet csatlakozik a már világszerte ismert  „Ragyogj kékben!” nemzetközi kampányhoz, ami toleranciát, empátiát közvetít autista embertársaink, illetve mindazok felé, akiket valamilyen módon érint ez a betegség. Lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét, létezik ez a fejlődési zavar, és hogy az autista emberekhez való helyes hozzáállás és magatartási forma tanulható.

Az autizmus sokáig nem számított külön betegségnek, önálló kórképként először 1943-ban, Dr.Kanner írta le. A jelenség pontos oka nem ismert, de egyre valószínűbb a genetikai eredet szerepe. Legfőbb tünetei  közé tartoznak az érzelmi kötődés hiánya, a kapcsolatteremtési zavar, kommunikációs és egyéb viselkedési zavarok. Az autizmus skálája igen széles.

Ezen alkalomból április 2-án, 18.00 órai kezdettel rendezik meg Komáromban, a Tiszti Pavilon épületében a 16 éves, rendkívül tehetséges autista kislány, Barkó Sára bemutatkozó koncertjét, ahol ismert és népszerű komolyzenei darabokat játszik zongorán és hegedűn. A zenei esemény vendége Teleki Gergő zongoraművész lesz. A belépés díjtalan. Aki támogatná a kislányt anyagilag, megteheti majd a helyszínen, vagy az alábbi bankszámlák egyikén:

HU: 11600006-00000000-77893761, SK: SK16 0200 0000 0034 7878 5058.

Ez évben Komárom város első alkalommal csatlakozik az autizmus világnapján  a „Ragyogj kékben!” kampányhoz, melynek keretében sötétedéstől megvilágítják majd a Tiszti Pavilon homlokzatát. „Egy olyan várost szeretnénk, ahol odafigyelünk egymásra és a nehezebb sorsú embereket kellő törődéssel segítjük, hogy gondtalanul élhessenek. Mert az életünk közös” – mondta el Keszegh Béla polgármester.