Város 2013. 12. 11.

Komáromi civilek összefogása a rászorultakért

Advent időszakát éljük, mikor különösen fontos a szeretet égi üzenetét átadni embertársainknak. Főképpen azoknak, akik hiányt szenvednek akár anyagiakban, akár szeretetben. Fogalmazzunk világosan, a mélyszegényekről és a hajléktalanokról beszélünk.

Már hagyományosan a karácsonyhoz kötődően civil összefogás szerveződik Komáromban. Meleg ruhákkal, ételcsomagokkal és takarókkal igyekeznek ellátni a legszegényebb családokat és a fedél nélkül élőket a szeretet ünnepén. Jó tudni, hogy e civil összefogás évről évre erősödik.

A jó példával elöljárva Kollár Zoltán vállalkozó kérte városunk polgárait, hogy aki teheti, ajándékozzon téli ruhát, meleg takarót a város hajléktalanjainak. Vállalkozótársait és a tehetősebb polgárokat pedig arra kérte, hogy anyagilag vagy élelmiszer ajándékkal járuljanak hozzá a hajléktalanok karácsonyi megvendégeléséhez és megajándékozásához. Elmondása szerint a gyűjtés jól halad, ruhaneműkből és takarókból is már nagyobb mennyiség gyűlt össze, pénzben megközelítőleg 140 € gyűjtöttek eddig. Nagy szükségük lenne önkéntes segítőkre is. Eddigi adakozóik közül a következőket említi: keszegfalusi Agrárszövetkezet, C.B.C.G. pékség, F+K pékség, Domínium Kft., Reboot, KrálikTV, Bumm.sk szerkesztősége, Praline cukrászda és több magánszemély. További adakozók jelentkezését várja.

A Porte polgári társulás is jelentős mértékben kapcsolódik be a jótékonysági akciókba. Kertész Gábor, a polgári társulás tagja koordinálja a városi polgári összefogást, civil szervezetektől kezdve az egyházi gyülekezetekig. Társulásuk is már nagyobb mennyiségű ruhaneműt gyűjtött össze, még a környező falvakból is, a legtöbbet Nagykesziről. Legközelebbi terveik között szerepel, hogy hetente háromszor (hétfőn, szerdán, pénteken) meleg ételt juttassanak a város hajléktalanjainak. Ehhez kérnek segítséget, valamint várják a további adakozókat.

A komáromi Charita közhasznú társaság humanitárius tevékenységét az egész év folyamán végzi. Ruhaneműket, tartós élelmiszereket gyűjtenek és juttatnak el a város hajléktalanjai és szegény családjai számára. Hosnédl Natasa, a társaság igazgatónőjének elmondása szerint a karácsonyi gyűjtést már novemberben elkezdték a Tesco üzletlánccal együttműködve egy országos akció keretén belül. Önkénteseik a komáromi Tesco áruházban tartós élelmiszerekből, valamint tisztítószerekből úgy 300 kg körüli mennyiséget gyűjtöttek, pénz adakozásból eddig 122 € jött össze. Az adakozásból származó ruhaneműket, tartós élelmiszereket, tisztítószereket a városi hivatal szociális osztályával együttműködve fogják szétosztani a rászoruló családok és a hajléktalanszálló lakói között. Nagyon sok segítséget kapnak az Arta pékségtől, nemcsak most, de az egész év folyamán is. További önkénteseket és pénzbeni adakozók segítségét várják.

A civil összefogásban felsorolt résztvevők köszönetüket fejezik ki eddigi segítőiknek, valamint további adakozók jelentkezését várják.

(illusztrációs fotó)