Régió 2015. 05. 21.

Kukkónia projekt: cél a Csallóköz felvirágoztatása

A közelmúltban rendezték meg az I. Kukkónia szakmai konferenciát Dunaszerdahelyen, ahol a Kukkónia Polgári Társulás mutatta be területfejlesztési programját. Az összejövetel vezérgondolatai közé tartozott a környezetvédelem fontossága, a hagyományok ápolása, valamint a gasztronómia és a turizmus fellendítése is.

A Kukkónia Civil Társulás 2014-ben alakult, és ugyanezt a nevet viseli az a nagyszabású tervezet, amelynek célja a Csallóköz felvirágoztatása. A projekt elindítója dr. Világi Oszkár ügyvéd, ő a tervezet fő támogatója is. A nagyvállalkozó a Csallóközben született, és azóta is itt él. „Noha már elkezdtük a munkát, jól tudjuk, hogy partnerek nélkül nem tudjuk megvalósítani a Kukkonia projekt céljait. Ezért hívtuk meg mai konferenciánkra a Csallóköz valamennyi polgármesterét, az idegenforgalomban tevékenykedő vállalkozókat, a nonprofit szervezetek és kézművesipari tevékenységet folytató társulások vezetőit, hogy felkérjük őket az együttműködésre. Vegyenek részt ők is a Kukkonia védjegy kialakításában.”

unnamed (1)

Egy olyan márkanév kialakításához, amely képes felemelni és eladni egy tájegységet, sok idő és pénz szükséges. „Nekünk nincs Tátránk, sem Azúr-partunk – hívta fel a figyelmet Világi Oszkár – viszont van Dunánk, csodálatos ártéri területeink, nagyszerű, magyaros jellegű konyhánk, termálvizünk, hozzá kiépített infrastruktúránk, amely lehetővé teszi az egész éves üzemeltetést, és vannak jó szállodáink. A Csallóköz híres arról, hogy mindig jó minőségű élelmiszereket állított elő, amelyeket – jelen pillanatban – kiszorítani igyekeznek a silányabb minőségű termékeket árusító külföldi áruházláncok. Az olaszokról és osztrákokról kell példát vennünk, akik sikeresen védelmezik saját termelőiket. Itthon ezt csak úgy valósíthatjuk meg, ha a közvélemény segítségével nyomást tudunk gyakorolni az értékesítőkre.”

A Kukkonia projekt jelen kíván lenni a tájegység életének valamennyi területén, támogatni kívánja a Csallóköz minden lakóját, akik arra törekszenek, hogy a régió fejlődjön, ugyanakkor megőrizze kulturális, gasztronómiai, vendéglátói hagyományait, ősi iparágait és sporttevékenységeit. Tevékenységük négy nagy körre oszlik:

  • A Csallóköz történelmi, kulturális és természeti kincseinek megőrzése, továbbfejlesztése és felhasználása a      tájegység felvirágoztatása céljából,
  • a hagyományos kulturális, sport- és társas tevékenységek, érdeklődési területek feltámasztása azzal a céllal, hogy attraktívabbá váljon a tájegység, s ezáltal növekedjen látogatottsága,
  • a hagyományos népi foglalkozások és iparágak felelevenítése,
  • a tájegység pozitív arculatának kialakítása, valamennyi helyi tevékenység minőségének emelése.

2

A szakmai konferencián bemutatták a Kukkónia logóját is. A lilás árnyalatú tavirózsa jellemző a Csallóköz lápos-mocsaras vidékeire, emellett a tisztaság, a szépség és a különlegesség jelképe. A logót szeretnék viszontlátni a helyi élelmiszereken – a márkajegy garanciát jelent arra, hogy a termék a Csallóközben készült, megfelel a regionális termékekre vonatkozó feltételeknek, és nem tartalmaz kémiai adalékanyagokat. Ezzel segítenék a helyi termelőket. Ezenkívül a Kukkónia logója látható a DAC játékosainak mezén valamint az Euromilk társaság termékein. A projekt keretében különböző fejlesztéseket is terveznek, például kerékpárutak építését, mobilapplikációk elindítását, közös kulturális rendezvényeket, és kiadványok megjelentetését.

A társulás útnak indította a www.kukkonia.sk portált. Egyelőre két nyelven, magyar és szlovák változatban olvasható. Az idei könyvvásáron bemutatják a Kukkónia című reprezentatív kiadványt, amely feltérképezi tájegységünk hagyományait és kultúráját.

unnamed

Szólj hozzá!