Város 2019. 10. 18.

Lehár Ferencről nevezhetik el a készülő új Duna-hidat

Az Észak és Dél című, helyi elektronikus kiadványban a közelmúltban jelent meg a dél-komáromi Endresz Csoport indítványa, miszerint a két Komáromot összekötő, most épülő új dunai híd Lehár Ferenc nevét viselje – szúrta ki a felvidek.ma hírportál.

A felvidek.ma fel is kereste az Endresz Csoport elnökét, Arlett Tamást, aki a hírportálnak elmondta, hogy szerintük Lehár Ferenc egy elfogadható személyiség a szlovákok és a magyarok számára is, így esett választásuk a komáromi születésű zeneszerzőre. Lehár otthonosan mozgott egész Európában, hiszen élt Csehországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Horvátországban, s a mai Szlovákia területén is. Emellett elismert művész, kiváló zeneszerző és karmester.

Mivel pályázatot még nem írtak ki a híd elnevezésére, ezért az Endresz Csoport egyelőre csak javaslattal szeretne élni a döntéshozók felé. Emellett mindenképpen szeretnék megkeresni mindkét város polgármesterét, továbbá az állami szerveket. Úgy vélik, ha javaslatukat nem is fogadják el, fontos lenne, hogy helyi szülöttről nevezzék el a hidat.

A felvidek.ma a 2012-ben alakult, komáromi Lehár Ferenc Polgári Társulás alapító elnökét, Klemen Teréziát is felkereste, hogy mondja el véleményét az Endresz Csoport javaslatáról. Klemen Terézia elmondása szerint benne ez az elnevezés már korábban megfogalmazódott, az idei Lehár-bálon egy baráti társaságban fel is vetette az ötletet. Így tehát ő is nagyon örül a javaslatnak, különösen, mivel jövő évben lesz Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója.

A komáromi új Duna-híd munkálatai a tervezett ütemben haladnak, a szlovák oldalon már elkezdték a kerékpáros le- és felhajtók építését. A 600 méteres híd kétszer egysávos lesz, amelyen gyalogos- és kerékpáros átvezetés is épül majd. Az egypilonos híd magassága monumentális lesz, az útpályától 94 méterre emelkedik majd és várhatóan 2020 elején átadásra kerül.

(felvidek.ma nyomán)