Régió 2017. 01. 30.

Madárinfluenza már háztájinál is a Dunaszerdahelyi járásban

A szomszédos, Dunaszerahelyi járásban, Jányok községben (Janíky) már háztájinál is megjelent a madárinfluenza – ez eddig a legsúlyosabb eset a környéken. A zólyomi központi laboratóriumból visszaigazolták, hogy az ott elpusztult hét tyúk és két kacsa madárinfluenzás volt – írja a Paraméter

A Dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet jelentéséből kiderül, hogy ez az eddigi legsúlyosabb eset a járásban. Szlovákiában ez a negyedik eset, hogy háztájinál fedezték fel a vírust (az előző három eset sorrendben: Pozsonyhidegkút, Chmelov – Eperjesi járás, Felsőkorompa – Nagyszombati járás.) Egy alkalommal állapították meg a H5N8-as vírus állatkertben (Kassa), ezeken kívül azonban vadon élő madaraknál, elsősorban hattyúk körében terjed a vírus.

A jányoki elhullott házi szárnyasokról múlt hét kedden (január 24.) tettek bejelentést. Január 26-án küldték vissza a laborvizsgálat eredményét, mely igazolta a madárinfluenza-fertőzést. A vírus pontos altípusának meghatározása még folyamatban van. Egy szélső házról van szó, ahol hét tyúk és két kacsa pusztult el. Pénteken kint voltak a szakemberek: sajnos likvidálni kellett az összes szárnyast, majd a tetemüket elvitték hamvasztásra”

Az Állategészségügyi Felügyelet ennél az esetnél nemcsak 10 kilométeres védőkörzetet határozott meg. Ez jelentősen átnyúlik a Szenci, illetve a Galántai járásba is; Dunaszerdahely környékén Illésházát, Nagymagyart, Csákányt, Csallóközcsütörtököt, Csenkét, Gombát, Olgyát, Békét és Vörösmajort (Hviezdoslavov) érinti.

Hogy mi a teendő azoknak, akik baromfit tartanak az udvarukban, arról ITT és ITT olvashatnak. 

Szólj hozzá!