Város 2018. 06. 01.

Nyár végére épülhet fel Komárom új játszótere

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, 2018 városunkban mondhatni a Játszóterek éve lett. A LIDL üzletlánc nyereményjátékában kiérdemelt játszótér mellett az idei évben valósul meg az a projekt is, amelynek eredményeképpen Komárom is egy különleges interaktív játszóparkkal gazdagodik. Ez utóbbiról derült most ki pár részlet. 

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül szlovákiai (Komárom, Érsekújvár, Ógyalla, Gúta, Vágsellye, Szőgyén), valamint magyarországi (Komárom, Tata, Oroszlány és Kisbér) partnerek együttműködve vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek a „CULTPLAY – Interaktív tematikus parkok létrehozására, a kulturális örökség innovatív használata” elnevezésű projekt megvalósítására.

A projekt jóváhagyott összköltségvetése 2.442.543,06 euró az összes partnerszervezet számára, ebből a Komáromra jutó rész 345 770 euró, melyből a legnagyobb tétel maga a park megvalósításának költsége, 240 000 euró.

Az új létesítmény a városi strand előtti parkos részen kerül kialakításra, a tervek szerint 2018 nyarának végén.

A projekt része egy mobil applikáció létrehozása is, amely valamennyi, a projektben résztvevő parkról nyújt információt, továbbá helyi, várostörténeti adatokkal is szolgál.

A projekt kiemelt célja a határon átnyúló kooperáció elősegítése, valamint a látogatók megismertetése a partner községek turisztikai látványosságaival. Várható, hogy a hagyományos kulturális-társadalmi rendezvényeknek, valamint a projektet kísérő szemináriumoknak köszönhetően megnő a szomszédos régió kulturális cserelátogatottsága, pozitív hatást gyakorolva a résztvevő partnerek turizmusára.

A „CULTPLAY” parkok tematikus parkok, melyek játszótérként fognak szolgálni, három nyelven (SK, HU, EN) bemutatva a partnerközségekben található attrakciókat is. A parkok mindegyike egy másik parkot fog ajánlani a látogatók figyelmébe, csalogatva a látogatókat a Duna egyik partjáról a másikra. Komáromban déli testvérvárosunk Csillag-erődjének makettje épül meg.

(komarno.sk)