Kultúra 2018. 12. 14.

Színház, zene, slam, vers: Irodalmi délelőttök a Selye János Gimnáziumban

A Selye János Gimnázium diákjai az elmúlt hetekben több alkalommal is betekintést nyerhettek az irodalom különböző formáiba és új eszközökkel közelíthették meg azt. Az utóbbi egy hónapban többek között a SZER+ELEM+EZ?, Horváth Kristóf „Színész Bob” és a Versek szódával is ellátogatott az intézménybe. 

A SZER+ELEM+EZ? Bandor Éva és Olasz István, a Komáromi Jókai Színház művészeinek produkciójára november 12-én került sor a gimnázium aulájában. Ez egy 50 perces rendhagyó verses összeállítás volt  kortárs és klasszikus magyar költők műveiből, szerelem témában. Az előadás a szerelem különböző oldalait járja be, egyaránt humoros és komoly jelenetekkel. Diákjaink körében nagy sikert aratott.

2018. november 21-én a Bettika Quintet és Színész Bob előadásában rendhagyó irodalom órán vettek részt harmadikos diákjaink. Csukás István felnőtt verseivel, játékkal, slammel és kortárs versekkel léptek színpadra. Zenei összeállításukból sajátos, szubjektív keresztmetszetet kaptak a gyerekek az író életművének kevéssé ismert részéből, modern hangszerelésben – párosítva az elektronikát népi és akusztikus hangszerekkel, sokszor váratlan zenei elemekkel megtűzdelve. A Bettika Quintet tagjai fölváltva zenéltek, énekeltek, szavaltak. Színész Bob slam repertoárjából és klasszikus költők verseinek átdolgozásaiból összeállított programmal járjuk az országot. Horváth Kristóf „Színész Bob” diákjaink segítségével slammet írt az egyik kolléganőről, aki szintén ott ült a teremben. Előadásuk állótapssal zárult.

Végül a negyedikeseket örvendeztettük meg hétfőn, december 10-én egy összművészeti Ady Endre-előadással a szombati szalagavatójuk után. A Versek szódával egy irodalmi talk-show, ahol a közönség rendhagyó módon pillanthatott be az alkotó műhelyébe. A költőt nem csak mint művészt mutatták be, hanem – hogy teljesebb képet lehessen nyerni róla – kedvenc időtöltésével és más művészeti tevékenységének megjelenítésével is.

Mindhárom előadás összművészeti eseménnyé emelte a délelőttöket. Volt zene, humor és vers minden mennyiségben. Diákjaink mindegyik produkciót ingyen élvezhették. Csak remélni tudom, jövőre is találkozhatunk velük.

(Králik Zsuzsanna)