Kultúra 2023. 01. 16.

Hús-vér sztorik a tanáriból

Benkő Tímea többek közt a Vasárnap hetilap külső munkatársa. Első kötete Tanári címmel tavaly jelent meg. A könyvben számos igaz – de mellette kitalált történetekkel fűszerezett írást is felsorakoztat. Akár velünk is megtörténhettek volna iskolás éveink alatt – vagy talán sokunkkal meg is estek ezen esetek?

Ha téged is érdekelnek hús-vér sztorik egy valódi tanár tollából, irány január 18-án, szerdán 18:00 órától a Szinnyei József Könyvtár újabb lebilincselő beszélgetős estje. Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium tanára arra is válaszol majd:

Van-e élet az iskolán túl is, s hogy milyen tanárként írónak lenni?

,,Kérdezem, milyen órájuk volt az imént. Síri csönd. Huszonhárom szempár pislog tanácstalanul egymásra.

– Melyik tanár volt bent? – próbálkozom tovább.
– Hát olyan szőke, alacsony, zöld ruhában, lapos talpú cipőben. Mint Csingiling, a tündér a Pán Péterből – sorolja a Lea.
Roppant találó jellemzés Kingára.
– Ezt ennyire megfigyelted, de nem tudod, miről beszélt negyvenöt percig?

Reményvesztett vállvonogatás. Nem tudja. Mindössze három mondatot írtak a füzetbe arról, hogy milyen tudomány a kémia és mi a tárgya, mégsem tudja felidézni. Már mindenki kuncog körülötte, mert a kémiafüzet ott hever előtte a padon.

Szóval, amikor az én órámon olyan figyelmesen támasztják az állukat, és érdeklődve pásztáznak a tekintetükkel, egy nagy kamu, hogy az köti le őket, hogyan lapultak a görög katonák a leleményes Odüsszeusz által épített trójai faló hasában, amiről olyan szenvedélyesen mesélek.

Azt találgatják, melyik rajzfilmfigura vagyok.”

Részlet a Tanári c. kötetből

Az esemény látogatóinak felajánlásait, vagy tetszés szerinti adományát jótékony célra ajánlják fel a szervezők.