Sport 2018. 10. 15.

Újabb lépéssel közelebb az új stadion: Aláírta a város és a KFC a bérleti szerződést

A komáromi önkormányzat a csütörtöki ülésén egyhangúan jóváhagyta a KFC bérleti szerződésével kapcsolatos határozatot, így minden akadály elhárult a magyar kormány támogatásának lehívásához. Pénteken a város polgármestere és a KFC elnöke aláírta a bérletről és az együttműködésről szóló szerződést.

Tavaly nyáron döntött a magyar kormány, hogy 5,9 millió euróval támogatja egy új stadion építését Komáromban. A támogatást a komáromi fociklub, a KFC kapta, amely elindította a városhoz tartozó telek és ingatlan kapcsán az egyeztetést a várossal. Több hónapon keresztül zajlott az egyeztetés a telek nagyságával és más részletekkel kapcsolatosan. Végül a komáromi önkormányzat szeptemberben első körben elfogadta a bérletről szóló szándékot, majd október 11-én csütörtökön véglegesítették a döntést második körben. A jelen levő képviselők mindnyájan megszavazták a határozatot. A képviselők kérésére a határozat része volt maga a szerződés is a klub és a város között, amelyet Stubendek László polgármester és Baráth György klubelnök pénteken délben írt alá. Ezzel megvalósult minden feltétel a város részéről, ami a támogatás lehívását illeti, így indulhat a tervezési és az engedélyezési szakasz.

A szerződés értelmében a KFC 20 évre kapja bérbe a területet és a rajta lévő épületet. A szerződés része a mostani strandröplabda pálya és a kemping is, mivel több pálya kiépítését tervezi a klub, ahol párhuzamosan futhatnak az edzések. A klub vállalja, hogy 1.800.400.000 forint értékben megvalósítja a komplexum kiépítését, amelyet 20 év múlva díjmentesen ad át a városnak. Ezalatt az idő alatt a város évente 205 000 euróval támogatja a működési költségeket a KFC-nek szán éves támogatáson felül. A klubnak díjmentesen kell ez alatt az idő alatt rendelkezésre bocsájtani a stadiont közhasznú célokra a városnak, intézményeknek, és más kluboknak, amennyiben nem ütközik a menetrendjükkel.

Az aláíráson Stubendek László polgármester elmondta, hogy ez egy történelmi lépés a 118 éves klub életében, és sok sikert és komáromi gólt kívánt az új stadionban.

Baráth György klubelnök elmondása szerint ez a stadion legalább ötven évre épül, amely nem csak a felnőtt focistákat, hanem a felnövekvő generációkat szolgálja majd. Elmondása szerint ez a komplexum jóval több egy stadionnál, és jelentősen hozzájárulhat a turizmus növekedéséhez is. A klub elnöke megköszönte a város vezetésének, hogy ilyen gyorsan elkészült a szerződés és hogy a klub megjegyzéseit is mindig figyelembe vették. Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdődjön az építkezés és megépüljön az új komáromi aréna.