szombat, április 21. - Konrád (hu) - Ervín (sk) 1 EUR = 310.52 HUF 20 °C 21.4.2018, Sob Lekáreň AZ Petőfiho 3985/17, 94501 Komárno 8:00 - 20:00
Blog

Blog: Bojkottáld a Kauflandot!

Elutasította a Kaufland áruházlánc szlovákiai képviselete a Fontos vagy! mozgalom arra vonatkozó kérését, hogy lássák el kétnyelvű, tehát a szlovák mellett magyar feliratokkal is komáromi üzletüket. Azt állítják, nincs erre igény, csak az olcsó árura.

“Mi, alulírott vásárlók ezúton kinyilvánítjuk igényünket a dél-szlovákiai Kaufland bevásárlóközpontok feliratainak teljes kétnyelvűsítése, a szlovák feliratok mellett a magyar nyelvű vizuális kommunikáció bevezetése iránt. Ezen kérésünk összhangban van a kulturális sokszínűség alapelvével, a kölcsönös megbecsülés értékével, számos nemzetközi példával (köztük az Önök romániai gyakorlatával) és a Szlovákiában hivatalos kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel.

Éppen ezért nem tudunk egyetérteni a „Fontos vagy!“ mozgalomnak címzett levelükkel, melyben az állítják, hogy az egynyelvűség nem sérti a nemzetiségeket, illetve, hogy a vásárlóiknak kizárólag az alacsony árak, nem pedig a feliratok nyelve számít. Véleményünk szerint a magyar vásárlók demokratikusan megalapozott igényének mondvacsinált okokból történő elutasítása sértő, és egy olyan szemléletmódra vall, mely szerint a vásárlók egy csoporja értéktelenebb a többinél.

kaufland2013

Ugyancsak megalázónak tartjuk, hogy a vásárlókat kimondottan olyan ösztönlényként kezelik, mint akiknél a termékek alacsony ára az egyedüli szempont. Ezen állításuk nemcsak, hogy téves, de sérti az emberi méltóság elvét is.

Bízunk benne, hogy álláspontjukon mielőbb változtatnak és a Kaufland a szlovákiai kisebbségek becsmérlése helyett a jövőben a kisebbségekhez tartozó vásárlókat megbecsülve, identitásukat tiszteletben tartva fog eljárni. Addig azonban pénzünket olyan szolgáltatóknál kívánjuk elkölteni, mely tiszteletben tartja régiónk kulturális értékeit.” – így szól annak az online-petíciónak szövege, ami a Kaufland szlovákiai áruházlánc kétnyelvűséget elutasító magatartása miatt jött létre.

A Fontos vagy! mozgalom február elején szólította meg levélben a Kaufland áruházláncot, amelyre Martin Gärtner, az áruházlánc reklámosztályának vezetője válaszolt levélben. Gärtner szerint a Kaufland számára túl drága a kétnyelvűség, amelyre elmondása szerint amúgy sincs ígény. Ekkor még nem sejtette, hogy a levelének köszönhetően a Facebook-felhasználók elárasztják és olvashatatlanná teszik a Kaufland oldalát – az első 6 napban 110 ezzel kapcsolatos státuszüzenet jelent meg. Kezdetben Lucia, az admin még próbálkozott a probléma hárításával, mondván az ügyfél és a személyzet közti kommunikáció magyarul is folyhat. A többi üzenet reakció nélkül maradt, mentségére szóljon, hogy legalább nem kezdte el törölni őket.

Eközben az elégedetlen vásárlók csoportokba kezdtek tömrülni a Facebookon, a Bojkottáld a Kauflandot csoport 500 főnél tart, a Scumbagland közeledik a kétszázhoz, és a témát napirenden tartja a Fontos vagy! 1700 fős oldala is. Minden csoport a bojkottra kéri az embereket, valamint egy online petíció aláírására, amellyel sikerülhet nyomást gyakorolni a szlovák vagy a licenszt osztó német vállalatra. A petíciót itt írhatod alá: http://www.ipetitions.com/petition/multilingual-kaufland-slovakia/

Hogy mennyire rossz üzletpolitikát folytat a Kaufland, mi sem bizonyítja jobban, mint a tőle elforduló emberek száma és a várható bevételkiesés. Ha a kampányhoz csatlakozók közül csak 100 ember veszi komolyan a felhívást, és végzi ezentúl máshol a heti (mondjuk) 10 eurós bevásárlását, akkor az üzletlánc máris 1000 eurót, havonta pedig 4000-et vesztett! A kétnyelvűség valóban drága lehet, főleg az ilyen esetekben.

(kozbeszed.sk, bumm.sk nyomán SZKR)

FEL