szombat, február 24. - Mátyás (hu) - Matej (sk) 1 EUR = 313 HUF -5 °C 24.2.2018, Sob Lekáreň Matricaria Eötvösova ul. 3195/21, 94501 Komárno 8:00 - 20:00
Kultúra

Sajtótájékoztatót tartottak a gombaszögi szervezők

A 2017-es Gombaszögi Nyári Tábor július 10-e és 16-a között valósul meg

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői ma délelőtt (december 29.) tartották Komáromban évértékelő, egyben a rendezvény 2017-es évadának megnyitó sajtótájékoztatóját.

A tábor főszervezője, Orosz Örs ismertette a Gombaszögi Kempingben végrehajtott fejlesztéseket. Kiemelte, hogy a terület a látogatók kényelmét szolgáló építményekkel gazdagodott. A főszervező elmondta, hogy az elmúlt évtizedek tábormozgalmának kopjafáit összegyűjtve egy látogatható parkot hoztak létre a kemping területén. Az építkezés és a felújítás a szakemberek segítsége mellett összesen 5500 órányi társadalmi munkában valósult meg.

Bilás Zsuzsanna, Gombaszög Médiasátrának vezetője a 2016-os tábor statisztikáit ismertette. Elmondta, hogy idén nyáron a rendezvény egyes napjainak látogatóinak számát összeadva több mint 7000 fő vett részt a táborban. Kiemelte, hogy az egyetemisták alkotják a táborozók legnagyobb hányadát.

Miklós László, a Komáromi Jókai Színház művészeti titkára és a gombaszögi PajtaSzínház vezetője a rendezvény színházi programtervezetét ismertette. Elmondta, hogy egy közel 100 éves gömöri pajtát bontottak le és építettek fel újra a tábor területén az önkéntesek. Ez az építmény ad otthont 2017-ben a Vekker Műhely produkcióinak, Bandor Éve és Olasz István előadásának, valamint Jordán Tamás produkciójának is.

sajtokonferencia-4-1

Orosz Örs hozzátette, hogy egy EU-s pályázatot is beadtak a terület fejlesztésére. Ennek keretén belül egy közösségi ház és egy kilátó is megépülne majd. Ezen kívül egy 4 km-es tanösvény is készül, melynek része az újonnan felfedezett régészeti lelőhely, egy pálos kolostor építésekor használt középkori kőfejtő.

A szervezők ki szeretnék terjeszteni a gombaszögi programkínálatot az egész évre. A mai napon a komáromi RÉV Magyar Kultúra Házába várják a nosztalgiázni vágyókat. 21:00-tól lép színpadra a párkányi jóvilágvan, a hajnalig hangulatot pedig DJ Peter biztosítja majd. A tábor szervezői ezen túl karitatív kezdeményezést is indítottak: ma délután Komáromban a hajléktalanoknak forró ételt osztanak.

A főszervező végül arról is beszámolt, hogy Feketehegyről Gombaszögre költöztették Tompa Mihály szobrának talapzatát. A rég eltűnt mellszobor replikáját Éliás Ádám készíti el, s a tervek szerint ünnepélyes felavatására a 2017-es tábor nyitónapján kerül majd sor.

A 2017-es Gombaszögi Nyári Tábor július 10-e és 16-a között valósul meg a Gombaszögi Kempingben. További információkat a Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos honlapján, vagy Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.

sajtokonferencia-9-1

 

 

FEL