Mix 2021. 03. 11.

Komáromi gyógyszertárban gyártják a COVID-19 ellen is hatásos gyógyszereket

A komáromi kórházhoz tartozó gyógyszertár önállóan is képen előállítani a COVID-19 ellen is hatásos gyógyszereket. Az egész Európában hiánycikknek számító, dexametazont tartalmazó gyógyszer nem csupán a kórházi ellátásra szoruló páciensek számára elérhető. Orvosi recept alapján ugyanis a járóbetegek számára is elkészítik a gyógyszerészek.

A dexametazonnal kapcsolatos, egész Európában tapasztalt hiányt a koronavírusos páciensek megnövekedett száma okozza. „A bevett eljárás szerint azoknál a kritikus állapotban lévő pácienseknél, akik oxigénterápián vesznek részt, 10 napon át napi 6 mg az ajánlott adag” – mondta Komjáthy Hajnalka, a kórház vezető gyógyszerésze.

A komáromi gyógyszerészek már januárban hozzáláttak a gyógyszerek gyártásához. „100 darab kapszulát nagyjából 30 perc alatt elő tudunk állítani. Miután viszont recept alapján, személyre szabottan készülnek, így 4, 6 és 8 milligramos adagokban is elérhetők, 10, 20 vagy akár még ennél is több napos kiszerelésben” – tette hozzá Komjáthy Hajnalka.

(kiemelt kép: TASR)

Szólj hozzá!