Sport 2018. 07. 06.

Kosár: Tomič távozik Komáromból, de megvannak az első érkezők is

Az MBK Rieker COM-Therm Komárno kosárlabdacsapat vezetősége jelentősen aktivizálta magát az elmúlt napokban. A vezetőedző személye után megismerhetjük a jövő évi keret első neveit, bár egy fájó távozóra is fény derült.

Ahogy arról portálunk is beszámolt pár nappal ezelőtt, a komáromi kosárcsapat vezetősége megegyezett a 39 éves Vavra Andrással, aki a megüresedett vezetőedzői posztot fogja betölteni a következő szezonban.

Az új vezetőedző kinevezése pedig úgy néz ki, csak a kezdete volt a bejelentések sorozatának. A klubvezetés a tegnapi nap során két új igazolás nevét hozta nyilvánosságra.

Az amerikai szélső, Dayon Goodman ugyanis a komáromi csapatban kezdi meg szlovákiai pályafutását. Két évig tagja volt a Utah Valley egyetemi kosárcsapatnak, majd az NCAA egyik második ligás csapatához, a Westminster College-hez szerződött. Az itt töltött évek alatt kétszer is a konferencia legjobb játékosai közé választották, tavaly pedig a szezon legjobbjának járó kitüntetést is átvehette. Goodman az elmúlt szezon 26 mérkőzésén 27,7 pontot (47%-os hárompontos dobóátlag), 8,3 lepattanót, 3,3 gólpasszt és 1,3 labdalopást átlagolt. A nyáron megpróbálkozott bekerülni az NBA-be is, a Utah Jazz-nél és a Denver Nuggets-nél is teljesített néhány edzést.

 

A csapat következő érkezője a szintén amerikai Jamal Hunter. A 24 éves center előző évben a portugál első osztályú Electrico FC-ben szerepelt, ahol 32 meccsen a következő mutatókat érte el átlagban: 10,3 pont; 7,5 lepattanó; 1,8 gólpassz; 1,8 labdalopás (5.legjobb a ligában és 1,5 blokk (legjobb a ligában).

A klub legfrissebb szerzeményének neve ma (július 6.) került nyilvánosságra. Liam O’Reilly az előző két igazoláshoz hasonlóan, csakugyan az amerikai játékosok táborát erősíti. A fiatal játékos városunkban kezdi profi karrierjét és várhatóan irányító szerepkörben kap majd játéklehetőséget, így ő lesz a csapat első számú fazonszabásza. Legutóbbi szezonját a Gardner Webb egyetemi csapat játékosaként töltötte, 32 meccsen átlagban 14,8 pontot (38%-os tripladobóátlag), 4,7 lepattantót, 3,8 gólpasszt és 1 labdalopást ért el.

 

Az új igazolások mellett 4 további játékos is biztosan a csapat tagja marad a következő szezonban, miután a klubnak sikerült szerződést hosszabbítani velük. A tavalyi keret tagjai közül Nenad Miloševič, Ladislav Stojanov, Matej Marchyn és Igor Kürthy már egészen biztosan a jövő szezonban is magukra ölthetik a piros-fehér mezt.

A további érkezők Jozef Paulik menedzser elmondása alapján az egyeztetés stádiumában vannak.

 

Az érkezőkkel párhuzamosan egy biztos távozó nevére is fény derült. A legutóbbi szezon bajnoka, a lévai Levickí Patrioti ugyanis bejelentette, hogy szerződteti az MBK Rieker COM-Therm Komárno csapatkapitányát, Boban Tomičot. A 30 éves szlovén játékos az előző két szezont töltötte Komáromban, ez idő alatt pedig a csapat és a liga egyik legjobb irányítójaként tartották számon.

Talán nincs olyan csapat a szlovák ligában, amelyik ne érezné meg hiányát a pályát, de remélhetőleg az érkezők kellőképpen tudják majd pótolni Tomičot.

Boban Tomič jövőre már sárga-zöld mezben lép pályára hétről hétre (fotó: Basketball Levice Facebook oldal)

(Szia Komárom, basketliga.sk)