Város 2016. 05. 16.

Megoldódik a Speciális Alapiskola ügye

Konténerekkel bővítik az évek óta helyhiánnyal küzdő Speciális Alapiskola épületét. Kicserélik a nem megfelelő méretű ablakokat, és az iskolához vezető, borzalmas állapotban lévő utakat is megújítják. A tervek szerint már szeptembertől a megfelelő körülmények várnák az ide járó gyermekeket. 

A jelenlegi helyzet: 

A komáromi Speciális Alapiskola évek óta komoly gonddal küzd. Helyhiány miatt el kellett utasítania jó néhány, speciális oktatást igénylő gyermek befogadását – akik így kénytelenek voltak „rendes” iskolákba járni, ami sem nekik, sem a szüleiknek, sem a választott iskola számára nem volt jó megoldás.

A „speckó” – ahogy Komáromban nevezik az iskolát – kénytelen volt a szomszédos Munka Utcai Alapiskola egyik épületét használni, ami pedig egyik félnek se volt megfelelő. Ugyanis a Munka Utcai Alapiskolának szüksége lenne a saját tantermeire, évek óta ezért könyörög a városnak. A „speckónak” tornaterme sincs: a tornaórákat csak pótmegoldással biztosították. És akkor még nem beszéltünk azokról az utakról, amelyek az iskolához vezetnek, és amelyek valóban szégyenteljesek.

Nos, úgy tűnik, végre megoldódnak a problémák.  Kezdjük talán a legfontosabbal:

konténerekkel bővítik az épületet.

„A jelenlegi épület egy H betűre hasonlít, amelynek az egyik, hosszú szárát csak félig húzták meg – feleli kérdésünkre Keszegh Béla alpolgármester. – Ezt a hiányzó részt építjük meg 7-9 konténer-elemből, hogy a H betű teljes legyen. Így az épület többi részével összekötött, hosszú folyosót kapunk, amelyből több tanterem is nyílik majd – annyi, amennyi a jelenlegi helyzetben szükséges. Az új részben végre lesz megfelelő tornaszoba is. Ide nem kell hagyományos értelemben vett tornaterem, hiszen Speciális Alapiskola kis, 5-10 fős osztályokkal működik.

Azért döntöttünk a konténeres bővítés mellett, mert a lehető legolcsóbb és leggyorsabban megépíthető megoldás, amely mind az iskolaügy, mind a higiéniai elvárásoknak megfelel. Modern építészeti technikáról van szó, manapság több iskola épül így Nyugat-Európában.”

Konténeres suli-megoldások nyugaton
Konténeres suli-megoldások nyugaton
És egy konténeres osztály belülről, Magyarországon
És egy konténeres osztály belülről, Magyarországon
Ablakcsere és tanterembővítés is várható 

„Az épület egy részén nem megfelelő méretűek az ablakok – folytatja Keszegh Béla. – A Közegészségügyi Hivatal kérésére ezeket nagyobbra cseréljük. És ha már falat kell bontani, két tanterem esetén lehetőségünk van arra, hogy bővítsük a terem méretét. Ugyanis adott hozzá az alap – jelenleg egy üres betonplacc – amire kitolhatjuk a falat. Így  1 métert nyerhetünk, ennyivel növekedhet az osztályterem. Mindennek tetejébe az idevezető utakat is szeretnénk felújítani.”

img002
Ezeket a kicsi ablakokat cserélik nagyobbakra
„Elégedettek vagyunk a tervekkel – 

mondta el kérdésünkre Nagy Beáta, az iskola igazgatónője. – Végre lesz saját tornatermünk. Az új rész elsősorban az autista, illetve a súlyosan fogyatékos gyermekek számára lesz kialakítva, erre már nagy szükségünk van. A bővítésnek köszönhetően fogadhatjuk azokat a gyermekeket is, akiket el kellett utasítanunk, és jelenleg más iskolákba járnak. A szülők már alig várják, hogy a megfelelő intézménybe kerüljön a gyermekük.”

A Munka Utcai Alapiskola is elégedett lehet. „Évek óta szükségük lenne a saját épületrészükre – egészíti ki Nagy Beáta szavait Keszegh Béla. – Valószínűleg így elindíthatják azt a nulladik évfolyamot, amelyet már évek óta terveznek.”

collage2
Az iskola felé vezető utak, ha esik az eső. Egyértelmű, hogy így nem maradhat tovább.
A felújítás anyagi háttere

A Speciális Alapiskola és környezete felújításának költségei, az előzetes számítások szerint nagyjából 100 ezer euróra rúgnak majd. Ez az összeg a város rendelkezésére áll. 2015 őszén ugyanis eladták a Szabadidőközpont épületét a Marianum iskolaközpontnak, 266 ezer euróért. Akkor úgy határozott a testület, hogy ezt a 266 eurót kizárólag az iskolaügyi területén használják majd föl – így tehát van pénz a Speciális Alapiskola felújításának költségeire is.

„Ennek ellenére tárgyalunk az iskola fenntartójával, a Nyitrai Járási Hivatallal – árulja el Keszegh Béla. –  Szeretnénk, ha a kiadásokban részt vállalnának valamilyen formában.”

Mivel az anyagi források rendelkezésre állnak, hamarosan elkezdődhet a közbeszerzési eljárás, utána pedig a munkálatok. A tervek szerint szeptembertől megújult, mind a Közegészségügyi Hivatal elvárásainak, mind az iskolaügynek megfelelő épület várja a speciális oktatást igénylő gyermekeket.

Hübschné Dráfi Anikó