Sport 2017. 11. 15.

Rangadó a komáromi sportcsarnokban: MBK Rieker COM-Therm Komárno vs BC Prievidza

A komáromi kosárlabdacsapat nagy lehetőség előtt áll: ha a ma esti párharcon nyerni tud, pontokban beéri az 5.helyezett BC Prievidza csapatát. Ehhez pedig minden körülmény adott, hiszen hazai pályán fogadhatja a privigyei csapatot. A mérkőzést 18 órától rendezik a Városi Sportcsarnokban.

Az idei évben ezidáig mindkét csapat változatos arcát mutatta, aminek eredményeként 11 forduló után jelenleg egymást követve találják magukat a tabella középmezőnyében.

A hazai MBK Rieker COM-Therm Komárno csapatának teljesítménye a hazai és az idegenbeli mérkőzéseken nagyjából olyan, mint a mágnes két pólusa. Míg 7 vendégmérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni, a 6.fordulóban a Karlovka ellen, addig hazai környezetben hibátlan mutatóval rendelkezik. Komárom mindeddig ugyanis még nem talált legyőzőre saját pályáján, pedig olyan ellenfelek is érkeztek már a városba, mint a regnáló bajnok Inter, az idén eddig nagyszerűen menetelő Léva, vagy a tavalyi alapszakasz-győztes Kassa gárdája. Legutóbbi hazai mérkőzésén pedig azt az Iglót verték meg 30 ponttal, akitől az első fordulóban 13 ponttal még kikapott vendégként. A komáromi csapatot október végétől irányító vezetőedző, Miloš Šporar munkáját az első hetekben nehezítette a csapatkapitány, Boban Tomič sérülése. A játékos visszatérésével azonban fokozatosan javul a csapat teljesítménye is. Ez pedig a legutóbbi, lévai 9 pontos vereség ellenére is elmondható. A csapat egyik húzóegyénisége a nyáron igazolt Bowman jr, aki a szezon kezdetétől kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt mérkőzésről mérkőzésre. Szezonbeli legkiemelkedőbb teljesítményével a Karlovka elleni meccsen rukkolt elő, amikor 23 pontja mellé elképesztő, 21 lepattanót gyűjtött. Bowman mellett pedig a sérüléséből visszatérő Tomič játéka a legmeghatározóbb. A szlovén irányító a szezonban átlagban 17.4 ponttal terheli éppen aktuális ellenfele gyűrűjét, emellett pedig 6.3 gólpasszal segíti a társakat meccsenként. Jó teljesítményére a mai mérkőzésen is nagy szükség lesz, főleg mivel a privigyei csapat egyik legnagyobb erőssége is pont ezen a poszton rejlik.

 

A BC Prievidza csapata rosszul kezdte a 2017/18-as szezont, első két mérkőzését egyaránt elvesztette az Inter és Szvit gárdája ellen. Habár a folytatás már jobban alakult a csapat számára, és sorozatban 3 győzelmet is bezsebelt, vendégjátékára azóta sem lehet igazán büszke. A komáromi csapathoz hasonlóan Privigye is mindössze egyszer tudott győztesen távozni ellenfele pályájáról, még a 4.fordulóban Nyitrabánya ellen. Ezen kívül 4 vereség „díszíti” idegenbeli mérlegét: elsőként Szvit ellen kapott ki 19 ponttal, majd Kassán, Léván és Pozsonyban, az Inter ellen is vereséget szenvedett. A nyáron nagy átalakuláson áteső privigyei csapat a szlovák bajnokságban már tapasztalt, és külföldön edződő játékosokkal egyaránt megerősítette keretét. A zöld-fehérekhez igazolt többek között két kétszeres szlovák bajnok játékos, Martin Bílik és Jaroslav Musil is. A légiósok vonalát pedig a csapathoz egy év kitérő után visszatérő Wisseh, a Belgiumból érkező Glasgow, az angol válogatott Martin és az amerikai Sitton erősíti. Ez utóbbi járult hozzá legnagyobb részben Komárom vereségéhez a 3.fordulóban, amikor Privigyére látogattak a piros-fehérek. Sitton ezen a mérkőzésen ugyanis 9 hárompontost értékesítve, összesen 30 pontot dobott, amihez még társult 6 lepattanó, 3 blokk és 3 labdalopás is. Rajta kívül pont a Komáromban is megforduló Wisseh jelentheti a legnagyobb veszélyt a hazaiakra. Az amerikai irányító rendkívül jó dobóátlaggal rendelkezik, emellett pedig a társak helyzetbehozásában is jeleskedik. 13,4 pontja mellé 7,4 gólpassz társul meccsenként.

 

A tabellán…. közvetlenül egymás mellett helyezkedik el a két együttes. Privigye jelenleg az 5.helyen áll, míg Komárom a 6. Egy hazai győzelemmel azonban holtverseny alakulna ki.

Érdemes lesz figyelni…. az irányítók párharcát. Mindkét oldalon kiemelkedő képességű játékosok feszülnek majd egymásnak ezen a poszton. A vendégcsapat játékosát, Wisseh-t a komáromi csapatban játszó Tomič próbálhatja majd megállítani.

Érdekesség, hogy…. a Privigye csapatát erősítő Wisseh tagja volt 2015-ben annak a komáromi csapatnak, amelyik a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett.

Ma 18 órától tehát irány a Városi Sportcsarnok! 

HajráKomárom! 

(fotó: MBK Rieker COM-Therm Komárno facebook oldal)