Kultúra 2016. 04. 05.

Újabb selyés sikerek a szlovák szavalóversenyeken

„A vers néma. Adj neki hangot!
A vers könyvben halott.
Keltsd életre!”
(Kosztolányi Dezső)

A Hviezdoslavov Kubín szlovák szavalóversenyt szinte minden szlovák ismeri, hiszen 1954 óta folyamatosan szervezik, az idei már a 61. évfolyam. Míg nálunk a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny a Kárpát-medence egyik legnagyobb vers- és prózamondó versenye, s a Felvidék valamennyi iskolája bekapcsolódik – korosztályokra bontottan. Mindkettő felmenő rendszerű verseny.

Mivel a Selye János Gimnáziumban sok-sok tehetséges diák van, a Dobré slovo – Jó szó szavalóverseny mellett idén is megpróbáltuk és beneveztünk. Négy tehetséges diákunk indult a Határőr utcai iskolába. A verseny körzeti fordulója 4 kategóriában zajlott, Horváth Botik Liza és Fiala Tímea prímós diákjaink a II. kategóriában, Bangha Roland a 3. kategóriában, míg Fehér Dalma III. C osztályos tanulónk a IV. kategóriában szavalt a szlovák anyanyelvű szavalókkal együtt.

A szavalóverseny végén a szakmai értékeléseket izgultuk végig, és természetesen az elhangzott tanácsok és bírálatok megszívlelése után már tűkön ülve vártuk a kiértékelést. Dönteni ezúttal sem volt könnyű, a IV. kategóriában a legjobbak jutottak tovább, köztük Fehér Dalma is! A II. kategóriában mindkét kislány a 3. helyen végzett. Bangha Roland pedig vers és próza kategóriában a második helyeket szerezte meg, így továbbjutott mindkét kategóriában a járási fordulóra. A járási forduló rendkívül színvonalas volt, az alkotások teljes átéléssel kerültek előadásra. Roli prózában a második helyet szerezte meg, de itt már csak az első jut tovább. De még nincs vége! A zsűri nehezen döntött, de levélben kérte a kerületi forduló rendezőjét, hogy Rolit szintén hívják meg versenyezni! Most a válaszra várunk, közben a Dobré slovo – Jó Szó járási szavalóverseny II. kategóriájának győztese lett! Eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy évről évre egyre jobban felkészült gyerekek neveznek be a versenybe.

Újfent gratulálok diákjaimnak, s az eredmények arra ösztönöznek, hogy folytassam tovább ezt a nemes munkát.

Králik Zsuzsanna,
felkészítő tanár

Szólj hozzá!