Város 2020. 04. 24.

Változások az anyakönyvi hivatal ügyintézésében

A szlovák kormány koronavírussal kapcsolatos határozata jelentős változást hozott az állampolgárok élet eseményeinek hivatali intézésében is.

Az újszülöttek születési anyakönyvi kivonatának kiadásával kapcsolatban, amely alapján kérelmezhető a gyermek nyilvántartásba vétele az egészségbiztosító társaságnál, a belügyminisztérium a következő információkat szolgáltatta:

„A hatályos jogszabályok értelmében az újszülöttet a születéstől számított 60 napon belül nyilvántartásba kell venni valamelyik egészségbiztosító társaságnál. Addig a gyermeket az édesanya egészségbiztosítója biztosítja, és az egészségügyi ellátását fedezi.

Az egészségbiztosító társaságok hozzáféréssel rendelkeznek a fizikai személyek nyilvántartásához, így a törvényes gyám kérésére, a jelenlegi vészhelyzetben, ellenőrizni tudják az újszülött személyes adatait, amelyek az anyakönyvi hivatal által használt információs rendszerből a fizikai személyek nyilvántartásba valamint a lakossági nyilvántartási rendszerbe is eljuttatnak.

A Komáromi Anyakönyvi Hivatallal előzetesen egyeztetett módon tudják intézi a lakosok  az újszülöttek számára kiállított anyakönyvi kivonatokat, továbbá lehetőség van az egyéb okmányok igénylésére is megegyezés alapján. Elérhetőségek: 035/28 51 297, 035/28 51 298, 035/28 51 299

A Komáromi Anyakönyvi Hivatallal előzetesen egyeztetett módon lehetőség van apasági elismerésről szóló nyilatkozat tételre a még meg nem született gyermekhez. A nyilatkozat csak előzetes telefonos egyeztetés után lehetséges, szigorú egészségbiztonsági feltételek betartása mellett (utazási előzmények kizárása, szájmaszk, gumikesztyű, saját íróeszköz)

Amennyiben halálesetet intéz a hozzátartozó vagy a megbízott személy, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az anyakönyvi hivatallal a 035/ 28 51 297 –es telefonszámon.

Saját egészségük, valamint a munkatársak védelme érdekében kérik az ügyfeleket, hogy tartsák be az összes egészségügyi intézkedést.

Értesítés házasságkötés feltételeiről Komárom Város területén

Komárom város polgármesterének határozata alapján a Komáromi Anyakönyvi Hivatalban a „koronakrízis“ idején a következő feltételek mellett lehet házasságot kötni:

Házasságkötésre a jegyesek és a két tanú jelenlétében van lehetőség (Szlovákia országos tiszti főorvosának rendelkezései és a családjogi törvény hatályos szabályai értelmében), előre egyeztetett csütörtöki napokon 9.00 órától 12.00 óráig a Komáromi Városi Hivatal házasságkötő termében. A házasságkötésnél szigorú egészségbiztonsági feltételeket kell betartani: utazási előzmények kizárása, szájmaszk, gumikesztyű, saját íróeszköz.

Közelebbi információt az érdeklődőknek a következő telefonszámon nyújtunk: 035/2851299

(komarno.sk)